lördag 27 juli 2019

När man behöver lite mer kräm i kamerablixten

Att jag är en stor förespråkare för Off Camera Flash, alltså att använda blixt(ar) som sitter någon annanstans än på kameran, är ingen nyhet för er som följt bloggen och mitt fotograferande ett tag. Fördelarna är många. Dels så kan man bli kreativ med var man ställer ljuset i förhållande till kamera och motiv, och dels är man inte lika låst i storlek på blixt som man är om man använder en kamerablixt.

Men i vissa situationer är det onekligen en rejäl fördel att ha blixten i kamerans blixtsko. Det kan vara om du måste vara snabbrörlig, om det blåser mycket ute och man kan vänta sig att en blixt på ett stativ har svårt att stå stilla, eller av en mängd olika andra anledningar. Men är man då låst till att bara använda en extern kamerablixt, en så kallad speedlight?

Normalt sett ja, men det finns alternativ. I Godox-systemet vi använder nu finns det en modell som heter AD200. Det är en 200 Ws blixt med inbyggt batteri och mottagare till Godox trådlösa system. Den är i formen stor som en uträtad speedlight, och ungefär lika kraftfull som tre vanliga sådana. Gott om kraft alltså. Till den finns tillbehöret EC200, en förlängningskabel som man sätter mellan själva blixten och det utbyt-/löstagbara huvudet. På det sättet kan man till exempel sätta sin blixt långt ner på ett stativ, och bara ha det lilla lätta huvudet längst upp.



För att kontrollera och lösa ut sin AD200 behöver man en utlösare. Det finns flera olika sådana, men vanligast är Xpro och X1T. Xpro är den lite nyare med ett modernt utseende och en stor skärm, men här ska vi faktiskt använda den äldre X1T. X1T har nämligen en blixtsko på ovansidan, så med den i kamerans blixtsko så får vi ytterligare en blixtsko att sätta huvudet till EC200 i. På bildexemplet har jag det runda huvudet, H200R, monterat. H200R är ett extra tillbehör som säljs separat. Det hade fungerat bra med det medlevererade rektangulära huvudet också.


Själva blixten stoppar vi i byxfickan och på så sätt har vi skapat oss en setup som ger oss frihet att röra oss obehindrat utan att flytta med några lösa blixtar på stativ, men som ändå ger oss 200 Ws i kraft, vilket alltså motsvarar ungefär tre kraftfulla speedlights.

När det gäller kompatibilitet är det också en styrka i Godox-systemet. Alla blixtar förutom speedlights är samma oavsett märke. Det är när du väljer utlösare du ska välja en som passar till din kamera om du vill utnyttja alla funktioner. Mina heter Xpro-C och X1T-C och passar till Canon. Om jag också har t ex en Nikon-kamera som jag vill använda lösningen ovan på, så har jag två val. Antingen så köper jag en X1T-N (Nikon), och har tillgång till TTL, High Speed Sync, etc, eller så ställer jag om X1T-C att bara ta signal på mittstiftet. Då bryr den sig inte om att den inte får signaler från kameran, utan pangar bara på en blixt när den får signal på mittstiftet. Dock går man då miste om alla funktioner som kräver information från kameran, TTL-automatik och High Speed Sync.

Inlägget är inte sponsrat av Godox eller något företag associerat med eller som som säljer Godox produkter.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar