söndag 19 november 2017

En ung kvinnlig fotograf i Vietnamkriget

Den unga Catherine Leroy, 21 år gammal, kommer till Vitenamn 1966. Med sig har hon en Leica M2 och en mycket begränsad portfolio. Under de tre år hon kom att bevaka Vietnamkriget byggde hon upp en imponerande samling bilder, hon överlevde fångenskap, hon hoppade fallskärm in i strider med fallskärmsjägarförband och hon fick naturligtvis sina bilder publicerade i stora tidsskrifter som Life.

Catherine Leroy var inte bara ung, hon var dessutom den enda kvinnliga fotojournalisten som arbetade i Vietnamn, sedan den välkända Dickey Chapelle dödades av en granat 1965.

Som en direktrapport från kriget och Leroys upplevelser finns idag en samling av över 100 brev. Dessa brev skrev hon hem till sina föräldrar, och de berättar olika delar av historien om livet i kriget. Till modern berättar hon om känslor, tvivel på sig själv och sin uppgift, glädje, optimism och mycket annat. Till fadern håller hon en mer strikt kommunikation och berättar om affärsmässiga händelser, om publiceringar, logistiska utmaningar och framtidsplaner.

I breven försäkrade hon sina föräldrar att de inte skulle vara oroliga om de inte hörde något av henne på några dagar. "Om något skulle hända mig får ni besked inom 24 timmar."

Catherine Leroy är en av många kvinnliga fotografer som fallit i glömska i fotohistorien. Hon föddes i Paris 27 augusti 1944 och avled vid en ålder av 61 år, den 8 juli 2006 i Santa Monica, Kalifornien.

Vill du läsa mer om Catherine Leroy kan du göra det här på NY Times, In Her Own Words, Photographing the Vietnam War

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar