lördag 2 april 2016

Förändringar på 500px Marketplace

Marknadsplatsen hos fotocommunityt 500px har annonserat förändringar i sina avtal med anslutna fotografer. Det gäller gäller för fotografen främst ändringar i ersättningsnivån för sålda bilder. Tidigare har man fått 70% av försäljningsvärdet för varje såld bild. Detta har nu ändrats till 60% för bilder som erbjuds exklusivt på 500px Marketplace och 30% för bilder som även erbjuds på fler marknadsplatser.

Förändringen görs för att uppmuntra till exklusivitet, vilket i sin tur leder till att 500px får ett mer unikt innehåll än motsvarande marknadsplatser för så kallade stock images. För fotografen innebär det ett vägval, där man måste välja om man vill satsa på att ha alla ägg i 500px-korgen och få högre ersättning vid försäljning, eller om man vill dela upp möjligheterna till försäljning och istället få sämre ersättning.

En standardlicens för en normal webupplöst bild kostar $34, medan en i upplösning för tryck kostar $149. Med dagens kurs får fotografen för exklusiva rättigheter 177 kr för en bild i webupplösning och 776 kr för en bild för tryck. Motsvarande summa för icke exklusiva bilder är 89 kr respektive 388 kr.

Inte mycket alltså och man bör nog vara väldigt duktig på att pricka in vad som säljer för att kunna sälja bilder genom dessa kanaler så att det gör någon skillnad i den egna verksamheten.

/Fotofyndet

En bild som upplåts till försäljning på 500px Marketplace
Foto; Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar