söndag 17 april 2016

Dansk fotograf skriver om tiden hos IS

Den danske fotografen Daniel Rye har nyligen varit i Sverige för att berätta om sin bok "Ser du månen, Daniel". Boken handlar om tiden när Rye satt som gisslan hos IS i Syrien. Totalt satt ett tjugotal utlänningar gisslan, de flesta journalister och fotografer. Några, som amerikanen James Foley, mördades medan andra, som Daniel, hade tur och kom ut ur det levande.

Daniel Rye är 26 år gammal och var relativt färsk som fotograf när han gav sig av till Syrien. Han hade aldrig varit i Mellanöstern, men förberedde sig genom att ta kontakt med en säkerhetsfirma i Danmark, som lärde honom att undvika nybörjarmisstag. Han reste inte långt in i Syrien, bara några kilometer in i landet från den turkiska gränsen, där han träffade en syrisk familj som blivit drabbad av kriget.

Det skulle dock visa sig att han var på fel plats vid fel tillfälle, och fann sig själv fastkedjad vid ett element i en hel vecka. Sedan vidtog tortyr, där Daniel hängdes upp och ner i taket och piskades under fotsulorna med en tjock kabel. Daniel Ryes familj lyckades få ihop lösensumman och genom en invecklad utväxling släpptes han till frihet. Strax efter inledde USA bombningarna av IS och organisationen mördade bland annat James Foley.

Daniel Rye fortsätter att arbeta som fotograf, men reser inte till konflikthärdar med tanke på sin familj.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar