lördag 5 september 2015

Infrarött ljus i våra fjärrutlösare

Vi får ibland frågor om och till och med påståenden om att våra infraröda fjärrutlösare inte fungerar, då man inte ser att "lampan" på fjärrutlösaren inte lyser. Många gånger så beror felet på att mottagningen inte är påslagen i kameran, men visst händer det också att det är fel på själva fjärrutlösaren.

Synligt ljus har en våglängd på mellan ca 390 och 770 nanometer. Vårt öga är känsligt för strålning i detta intervall, vilket gör att vi kan se vår omgivning. Ljus med en våglängd som ligger över 770 nanometer kallas infrarött ljus, och det är sådant som används i exempelvis våra fjärrutlösare. Det ljuset är inte synligt för det mänskliga ögat och man kan genom att titta på lysdioden inte avgöra om något ljus skickas ut eller ej.

Felsökningsguide:
1. Är mottagningen påslagen i kameran? Kolla i manualen hur man gör. Ofta sitter funktionen på samma ställe som man ändrar mellan enbilds-tagning och serietagning. Även självutlösaren brukar ofta finnas på samma ställe.
2. Lägg kameran på ett plant underlag och ställ dig rakt framför den när du ska testa. Vi har haft flera fall där en annan person hållit i kameran och då hållit för mottagarens lins, vilket gjort att fjärrutlösaren inte fungerat.
3. Börja inomhus. Starkt solljus påverkar mottagningen, då solljuset förutom det ljus vi kan se även består av infrarött ljus som kan störa signalen.

Lycka till!

/Fotofyndet

Fotofyndet, vi har fjärrutlösare till din kamera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar