lördag 6 juni 2015

Svårigheten att hitta bra platser

När man fotograferar modeller så är det ju så att platsen man fotograferar på kan ge bilderna en liten extra krydda. Man kommer inte långt utan en duktig modell, men efter några gånger så blir den vita eller den svarta bakgrunden i studion ganska tråkig, och man vill ut och få andra scener för sina bilder.

Men det är inte så lätt att hitta såna. För en kort tid sedan var jag och en modell och fotograferade vid ett gammalt ånglok som en lokal tågförening har uppställt vid en rastplats. Det gick jättebra och den vackra modellen blev fint inramad av det 99 år gamla lokets detaljer.

Problemet är bara att hitta fler sådana platser. I fallet med loket ligger det så att man ser det från en stor väg, vilket också innebär att man syns väl när man är där och fotograferar. Det kan i sin tur vara störande för modellen, speciellt om det är en lättklädd sesssion. Ställen som ligger bättre till med mindre insyn är klart svårare att känna till.

Det allra bästa vore att få tillgång till några obebodda hus, men om man har tur att hitta några sådana så är det inte alltid helt lätt att hitta igen ägarna. Om man inte vill begå något brott, olaga intrång oftast, måste man nämligen ha ägarens tillstånd innan man går in. Att inte förstöra eller stjäla något är självklart, men annars kan det givetvis även bli fråga om inbrott och/eller skadegörelse.

Gamla fabriker är ju en dröm att fotografera i, dock är det oftast helt kört att få tillstånd till det. Fabriker i olika skick av sönderfall är farliga platser och det krävs ett stort engagemang från ägaren för att säkerställa att ingen fotograf, modell eller annan gör sig illa.

Kyrkan har ofta väldigt fina platser, både inomhus och utomhus. Det man ska komma ihåg är dock att kyrkans mark och byggnader inte är att anse som allmän plats så om någon ber dig sluta fotografera så måste du göra det. Det är självklart att föredra att få tillåtelse innan, något jag har hört från kollegor att kyrkan är hjälpsamma med. Att respektera kyrkor och kyrkogårdar är ju en självklarhet. Det finns även andra platser där exempelvis nakenhet är extra känslig, vilket man bör respektera.

Har du några förslag på ställen att fotografera i Sundsvalls-trakten? Äger du till och med något hus eller annat som kan fungera bra som bakgrund till en fotografering? Hör av dig till mig, på christer.hagglund (snabela) fotofyndet.se


Modellen Emma och SJ 1287, ett lok från 1916.
Foto; Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar