fredag 8 maj 2015

Bländarstegen

Bländarens påverkan på bilder är stor. Det är med bländaren du bestämmer skärpedjupet och det är ofta den största praktiskt användbara bländaren på objektivet som bestämmer vilken slutartid du behöver och därmed ofta om du kan handhålla det eller inte.

Att bländare och slutartid har ett förhållande som ger att dubbelt så stor bländare ger halva tiden känns ganska naturligt. Om du ökar arean på hålet som ljuset ska tränga in igenom så krävs det bara hälften så lång tid för lika mycket ljus att komma in. Men vad är det då som är ett steg och när ändrar man arean till dubbelt eller hälften? Grunden är att lära sig alla riktiga bländarsteg.

f/1.4
f/2
f/2.8
f/4
f/5.6
f/8
f/11
f/16
f/22

Som vi ser och som vi härlett tidigare är skillnaden en multiplikation med kvadratroten ur 2, vilket ger en fördubbling av arean. På många objektiv kan man emellertid ställa in andra bländare också, mellan dessa steg.

f/2
f/2.2
f/2.5
f/2.8
f/3.2
f/3.5
f/4
etc är vanligt. Dessa är då tredjedelssteg som används om man vill finjustera exponeringen. Jämför med när du i programautomatikläget använder exponeringskompensationen, som ofta anges i 1/3-steg.

Men, som sagt, lär dig bländarstegen så att du vet när du har gått ett helt steg upp eller ner och kan justera slutartid eller ISO därefter.

1.4-2-2.8-4-5.6-8-11-16-22

/Fotofyndet

Bild med kort skärpedjup, tagen med stor bländare, f/1.4
Foto: Christer Hägglund


Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar