fredag 10 april 2015

Ny bok, Säpochef 1962-70

Som en del av er vet så är jag intresserad av underrättelsetjänster och deras verksamheter. Jag har läst en del böcker genom åren om olika organisationer som är verksamma inom denna ljusskygga sektor. En av dessa är vår egen Säpo. Säkerhetspolisen, RPS/Säk, Statspolisens tredje rotel är alla namn på ungefär samma sak, härstammande från olika tidsperioder.

Boken jag nu läser är skriven av mannen som var den första att leda Säpo efter polisens förstatligande, P.G. Vinge. Vinge var chef för det han själv i boken hela tiden kallar den särskilda polisverksmheten mellan åren 1962-70, som organisatoriskt från 1964 löd under Rikspolisstyrelsen och rikspolischefen Carl Persson. Han la flera år av sitt yrkesliv på fallet Wennerström och han verkade under en tid när spionaffärerna var många. Boken är skriven redan 1988 och vi får se om det påverkar läsandet.

När han 1970 avgick som chef var det pga att det påstods att han uttalat sig nedlåtande om Olof Palme, vilket han själv förnekar än i denna dag.

Återkommer med utförligare recension när boken är färdigläst.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar