söndag 12 april 2015

Bokrecension, Säpochef 1962-70

Jag har läst boken Säpochef 1962-70, skriven av Per Gunnar P.G. Vinge. Vinge redogör i boken för sin karriär med tonvikt på tiden som chef för Säpo under en tid när polisverksamheten förstatligades och när storspionen Wennerström greps och förhördes.

Boken är givetvis initierad och väldigt intressant. En sak som gör den intressant är att den är gammal. Vinge skrev boken 1988, alltså 18 år efter att han slutat som chef för Säpo, men långt innan många fakta i de affärer han går igenom blev kända. Sättet han resonerar kring dessa affärer och vilka personer som är inblandade är synnerligen intressant med den vetskap som idag kommit till allmän kännedom.

Två frågor får anses vara bokens huvudämnen. Dels IB och allting runt socialdemokratins egen underrättelsetjänst med Birger Elmér vid rodret. Vinge anser otvivelaktigt att Säpo fick bära hundhuvud för en stor del av det som IB ställde till med. Vinge är såklart part i målet och det skulle förvåna mig om han inte tonar ned eller åtminstone tolkar till sin fördel saker som hände även i Säpos verksamhet.

Den andra saken är den "affär" som ledde fram till att Vinge slutade som chef för Säpo. Grunden i denna affär är att Vinge ska ha uttalat sig om Palmes person, ett uttalande som i korthet innebar att Palme inte kunde delges hemligt material då denne i så fall förde det vidare till FNL. Bitterheten för vad denna affär förde med sig går inte att ta miste på, men jag tycker ändå att Vinges analys av vad som egentligen hände och vilka intressen som egentligen låg bakom är trolig eller till och med sannolik. I själva sakfrågan ur vilken affären uppstod så kan man ju ställa sig undrande till vad FNL, Sydvietnams nationella befrielsefront, hade för intresse i det säkerhetspolitiska läget i Norrbotten.

En lättläst och klart läsvärd bok var det hur som helst, som får betyget 3 av 5.

Som komplement till denna bok kan man med fördel även läsa de betydligt nyare böckerna av Olof Frånstedt, som chef för Säpos operativa verksamhet under en tid var underställd Vinge. En tjänst Frånstedt hade fram till 1978. Böckerna heter Spionjägaren 1, Bland agenter, terrorister och affärer (2013) och Spionjägaren 2, Säpo, IB och Palme (2014).

/Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar