onsdag 15 april 2015

Förvaltningsrätten tillåter kameradrönare

I det uppmärksammade fallet där ett företag som fotograferar trädgårdar överklagat Länsstyrelsen i Skånes beslut att betrakta kameradrönare som tillståndspliktig övervakningskamera har nu Förvaltningsrätten i Malmö kommit med sitt utlåtande. Man väljer att gå emot Länsstyrelsen och tillåta drönarna.

Ett av kriterierna för att en kamera ska räknas som övervakningskamera är att den är varaktigt uppsatt. Länsstyrelsen gjorde bedömningen att en kameradrönare var varaktig medan Förvaltningsrätten gjorde den, enligt mig, rimligare bedömningen att 15 min inte är varaktigt.

Domen i förvaltningsrätten har dock inte vunnit laga kraft ännu och kan överklagas. Även om domen vinner laga kraft finns det en del saker att tänka på om man själv vill använda kameradrönare. Dels så är detta ett ärende som hanteras av länsstyrelsen i det län där man är verksam, så i värsta fall kan man få nej och själv överklaga till förvaltningsrätten. Dels kan det ändå krävas tillstånd för verksamheten. All verksamhet som sker mot betalning ska ha tillstånd från Transportstyrelsen, och man måste även ha självgranskningsrätt från Försvarsmakten eller skicka in det material man vill publicera för godkännande.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar