torsdag 12 mars 2015

Värvar Säpo spioner åt CIA?

Kolumnisten Oisín Cantwell skriver en krönika på Aftonbladet som gäller en man som heter Amen. Amen är tvåbarnsfar med familjen i Sverige. Nu räcker ju inte det, som alla förstår, för att bli föremål för en krönika i Aftonbladet, utan det speciella med Amen är att han blev dödad av islamister i Jemen i mars förra året. Efter mordet hängdes kroppen upp i ett fotbollsmål, och senare lades det ut en video på YouTube där grupperingen som låg bakom dådet hävdar att bakgrunden var att mannen var spion. Värvad av svenska Säpo under sin tid i Sverige, och rapportör för amerikanska CIA. Amen ska bland annat ha spelat en avgörande roll med uppgifter för amerikanska flygattacker mot terrorister.

Cantwell spekulerar i hur mannen hamnat i Sverige och om det rent av var så att han skickades till Sverige på ett uppdrag, oklart vad, hamnade i Säpos förvar och tvingades att byta sida? Kände han i så fall till att alla uppgifter som lämnades till kontaktpersonen på Säpo även vidarebefordrades till alla islamistiska terroristers huvudfiende USA? Om det kan man såklart bara spekulera, men det är ändå intressanta uppgifter. Cantwell jämför också med hur de som Säpo-folket kallar "kollegorna i den öppna verksamheten" hanterar infiltratörer och informatörer. Mellan vilka det för många poliser verkar vara en hårfin gräns och där Peter Rätz nämns som ett exempel. Under en hearing som Cantwell deltagit i pratades det om infiltratörer som råkat ännu värre ut än Peter Rätz och som till och med mist livet under sitt uppdrag för polisen. Uppgifterna bekräftas dock inte av polisen som konsekvent vägrar prata om verksamheten med informatörer och infiltratörer.

Klart intressanta funderingar som man hoppas att någon person med rätt drivkraft och bra kontakter kommer att undersöka vidare. Om det är känt i dessa kretsar att svensk säkerhetspolis rekryterar spioner som skickas tillbaka till sina hemländer och dessutom bjuder friskt på informationen till sina inofficiella vapenbröder så kommer det tids nog att göra Sverige till ett mål för terroraktioner. Ett hot som på intet sätt har sin grund i några demokratiskt tagna beslut, som är vanligt när det gäller viktiga frågor oavsett om det gäller säkerhetspolitik eller andra politiska frågor.

/Christer Hägglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar