lördag 21 mars 2015

I solförmörkelsens spår

Som vi berättat om tidigare var det på Svalbard i Arktis som man bäst kunde bevittna gårdagens solförmörkelse. Svalbard har normalt ca 2800 invånare men under solförmörkelsen kom en stor mängd turister som var intresserade av fenomenet till främst huvudorten Longyearbyen.

Det faktum att vissa turister som kom till Svalbard var intresserade av solförmörkelsen och inte av Svalbards djur- och naturliv rapporterar bland annat TT om. En tjeckisk turist ska ha skadats när en isbjörn gick till attack mot en grupp campare. Mannen fick skador i ansiktet och den ena armen.

Polisinspektör Sidsel Svarstad säger till TT att turister som normalt sett kommer till Svalbard är väl förberedda och införstådda med de speciella förhållanden som råder på öarna. Det gäller dock inte för solförmörkelseturisterna som inte har något intresse för platsen som sådan utan endast för att det en bra plats att bevittna fenomenet.

Man varnar också turister från att ge sig ut i den karga naturen på egen hand.

– De som absolut ska ta sig ut måste se till att ha rätt utrustning och inte minst isbjörnssäkring, gps och helst en nödsändare, säger turistchefen Ronny Brunvoll till NTB.

I begreppet isbjörnssäkring ingår bland annat att vara beväpnad med gevär och knallskott.

/Christer Hägglund


Isbjörn i Arktis

Foto: NOAA's National Ocean Service
Licensierad under Creative Commons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar