fredag 20 mars 2015

Solförmörkelsen idag

Idag är det solförmörkelse, det har väl inte undgått någon. Det har säkert inte heller undgått någon att man ska undvika att titta rakt mot solen, även när den är skymd av månen.

Om man vill fotografera solförmörkelsen så är det viktigt att vara förberedd med rätt typ av filter eller solfilm, annars kan även kameran skadas av det starka ljuset. Man måste också vara försiktig med att titta igenom sökaren och om möjligt istället använda Live View-funktionen.

En solförmörkelse beror på att månens bana passerar mellan solen och jorden. Solen är ca 400 gånger större än månen, men eftersom solen också ligger 400 gånger längre ifrån jorden än vad månen gör så är storleken sett från jorden nästan exakt lika.

Eftersom månens bana lutar lite blir det inte solförmörkelse varje månad utan det sker när månens bana passerar igenom en linje mellan solen och jorden. Vissa uppgifter säger att det sker var sjätte månad medan andra säger var 18:e månad. Solförmörkelsen är då partiell på de flesta platser, alltså man kan ändå se en liten del av solen förbi månen. Men vissa gånger på någon plats på jorden blir solförmörkelsen total. Den här gången sker det i havet utanför Färöarna, och Svalbard är en bra plats att se det hela, vilket har märkts då alla hotellrum på Svalbard varit slut sedan länge.

Nästa totala solförmörkelse i Europa kommer att inträffa den 12 augusti 2026. Då är norra Spanien stället att bäst bevittna fenomenet.

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar