söndag 10 augusti 2014

Söndagstips: Falu koppargruva

Veckans söndagstips är inget mindre än ett världsarv, nämligen Falu koppargruva. På platsen där koppargruvan ligger bröts kopparmalm och annan malm från 700-talet och fram till 1992. Kanske till och med så tidigt som på 600-talet. Enligt legenden som berättas så var det bocken Kåre som kom hem till sin husbonde med både päls och horn röda av kopparutfällningar. Bonden blev nyfiken och nästa dag följde han med bocken tillbaka till samma plats, och där hittade han en rik kopparfyndighet. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt, men faktum är att Falu koppargruva har spelat en stor roll i vår svenska historia. Brytningen pågick så smått fram till vår stormaktstid när den ökade i omfattning och blev viktigare för Sverige ur ett ekonomiskt perspektiv.

Under en period under denna tid kom 2/3 av världens koppar från gruvan i Falun! Kopparn exporterades till andra länder där den bland annat användes till mynt och finansierade på sätt våra krig ute i Europa under stormaktstiden.

1992 sköts den sista salvan i gruvan och den stängdes. Sedan 2001 är gruvan och omkringliggande byggnader, mm ett världsarv.

Vårt betyg är 4 av 5, gruvan är väl värd ett besök!

Det finns guidade visningar av gruvan året runt, en per dag på vintern och betydligt fler på sommaren. Visningen tar en timme och det är ca 5 grader i gruvan så se till att ha passande kläder oavsett temperatur vid marknivå. Den guidade turen kostar 210 kr för vuxen och 80 kr för barn. Det går att lösa in sig till området också utan att ta den guidade visningen under mark. Notera också att parkeringen kostar pengar. Det är få automater och långt emellan så det är lätt att missa.

För den fotointresserade är gruvan självklart en utmaning med dåligt ljus och svårt med fokusering. Men bilderna man får till blir å andra sidan magiska. Ovan jord finns en hel massa motiv från gamla tider.

Världsarvshuset som byggdes när gruvan och närområdet
klassades som världsarv 2001

Nedgången till gruvan

Vår mycket trevliga guide

Stora Stöten, dagbrottet, där det också bröts koppar

Delar av trappsystemet för att komma ned i den underjordiska
delen av gruvan. 

För att skydda huvud och kläder från dropp får alla låna
en hjälp och en regncape.


Det är många trappor så den som inte är bekväm med att gå
i trappor bör tänka efter en gång extra. 

En av de många stora salar i gruvan. 

Bocken Kåre som enligt legenden hittade fyndigheten.

Skelettdelar i huset där man berättade historien om Fet-Mats,
gruvdrängen Mats Israelsson som försvann i gruvan och inte
hittades förrän 42 år senare. 

Många aktiviteter för barn, här får man känna hur tunga olika
metaller och legeringar är. 

Vattenkraft

Ett recept på vitt smink, tveksamt om det skulle
gå igenom kontrollen idag... 

Oscars lave, här under på som mest 440 m djup bröts
malmen under gruvans senare tid som aktiv och det var
här som den sista salvan sköts 1992.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar