söndag 13 november 2011

Tema: Objektiv - Del 4, Vidvinkelobjektiv och vidvinkelzoomar

Ett vidvinkelobjektiv har en brännvidd som är kortare än normalobjektivet. Det får därmed en stor bildvinkel och därav namnet vidvinkel. Objektivtypen har ett stort användningsområde inom bland annat arkitektur men främst inom landskapsfotografering. Även inom journalistiken har fasta vidvinklar använts med framgång. Under lång tid var en fast 35mm pressfotografernas favorit på småbildskameror (135-format) då dessa med sin breda bildvinkel gav en känsla av närvaro i bilden.

En vidvinkelzoom är ett zoomobjektiv som jobbar helt eller till största del i vidvinkelområdet. Vanliga zoomomfång är 11-16mm och 12-24mm till dagens APS-C-kameror. En vidvinkelzoom är ett mycket användbart objektiv som tillsammans med ett kamerastativ och en trådutlösare och en liten bländaröppning kan ge fantastiska landskapsbilder med ett vidsträckt skärpedjup och god detaljåtergivning.

En speciell typ av vidvinkelobjektiv är fiskögeobjektiv, eller fisheye som de heter på engelska. Det engelska uttrycket är även mycket vanligt i Sverige och vi använder därför det. Fisheye utvecklades för att fotografera moln och andra fenomen på himlen, och då kunna få med så mycket som möjligt gjordes bildvinkeln extremt vid. Idag finns bildvinklar upp till 220 grader, vilket innebär att objektivet "ser bakåt". Haken, men även en del av charmen, med fisheye är att bilden får en kraftig distorsion. Man kan jämföra bilden från ett fisheye med den man ser om man tittar in i en julgranskula eller annan blank sfär. Denna distorsion är inte lätt att korrigera, varken i objektivet eller vid efterbehandling, utan är en del av användandet av fisheye och helt enkelt något man får leva med.

Tillbehör man bör införskaffa till sitt vidvinkelobjektiv är UV-filter för att skydda frontlinsen vid användning, objektivlock och bakre objektivlock om man tänker förvara objektivet. Motljusskydd ingår till många objektiv, men om det inte gör det så bör man skaffa ett. Vissa av vidvinkelobjektiven har en frontlins som är extremt konvex, så man bör undersöka sitt objektiv innan man skaffar vissa tillbehör för att förvissa sig om att dessa passar.

I nästa avsnitt ska vi prata om vidvinkelobjektivets raka motsats, teleobjektiv med långa brännvidder.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar