torsdag 10 november 2011

Tips: Macrosetup

Vi tänkte här tipsa om en macrosetup som man kan använda för att ta ganska häftiga närbilder. Samtliga delar som ingår, förutom kamera och objektiv, finns i vårt sortiment.


1. Canon EOS 450D - Det är stor fördel om kameran har Live view då denna är praktisk att använda vid skärpeinställningen
2. Tamron AF 28-300 mm F/3.5-6.3 XR i läge 200 mm - Ett fast, ljusstarkt objektiv hade varit att föredra, men det här fick agera testobjektiv.
3. Kopplingsring 58-62 mm - Används för att montera det andra objektivet bakvänt (frontlins mot frontlins) på det första. Tamron-optiken har filtergänga 62 mm och Canon-optiken har 58 mm.
4. Canon EF 50 f/1.4 USM - Fast, ljusstark och skarp.
5. Macroring f. Canon - När man vänder ett objektiv bakvänt blottas dess bakre linser och elektroniska kontakter. Det är då lämpligt att använda macroringen som skyddar mot beröring...
6. UV-filter Massa 58 mm - ...och tillsammans med ett UV-filter även mot damm.
7. Macrosläde Massa - Macrosläden används för att montera kameran vid macrofoto, och medger rörelse i sidled och längsled. Underlättar mycket vid skärpeinställning då det ofta är lättare att flytta kameran än att flytta objektet. Macrosläden är även mycket praktisk tillsammans med mellanringar och reverseringsringar.
8. Macrohållare Deltaco - En enkel hållare, brukar även kallas Helping hands, av samma typ som används vid lödning mm, är praktisk att ha för att hålla i objektet. På så sätt kan man nypa fast och sedan ändra höjd, vinkel etc.

För att få bättre stabilitet i den här setupen så har jag monterat alltihop på en spånskiva. Jag har skruvat fast macrosläden i skivan med hjälp av våra Skruv med stativgänga då den har stativgänga i botten. Den är således också möjlig att montera på ett stativ för den som vill.
Närbild på setup

Resultat, förminskad från originalstorlek, ej beskuren.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar