söndag 6 november 2011

Tema: Objektiv - Del 3, Normalobjektiv och normalzoom

Normalobjektiv är objektiv med en brännvidd som ger så naturligt perspektiv som möjligt. Brännvidden motsvarar på ett normalobjektiv diagonalen på den bild som projiceras på film eller sensor. Den bilden är då mycket lik den som det mänskliga ögat uppfattar och därav namnet normal. Vilken brännvidd som är normal skiljer sig således mellan olika system, från APS-C-sensorer som är vanlig på många moderna digitala systemkameror där normaloptik är 28 mm, på film i 135-format (24x36) eller digitalkameror med fullformatssensor där normal är 50mm, till storformatskameror med film där normaloptiken är hela 150mm.

Normalzoomen är ett zoomobjektiv som arbetar utifrån normalbrännvidden. Det har ett zoomområde som sträcker sig från en bit under normal (vidvinkel) till en bit över normal (tele). Vanliga normalzoomar i 135-format är 28-70 mm och i dagens APS-C-kameror är 18-55 mm det absolut vanligaste. En normalzoom får anses som ett måste i varje kameraryggsäck, och det ser man tydligt att tillverkarna håller med om då det av alla märken säljs klart flest kit med objektiv 18-55 mm.

Ett fast normalobjektiv kan vara användbart i vissa lägen. Både Canon och Nikon säljer ett stort antal av sina fasta 50 mm, även om dessa egentligen är ett mindre tele i APS-C formatet. Fördelen med att köpa en fast 50 mm är att man får mycket ljusstyrka för pengarna. Som jämförelse så får man betala ca 8.500 kr för en normalzoom med största bländare 2.8 (Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM) medan man kommer undan med 995 kr för en fast 50 med största bländare på 1.8 (Canon EF 50/1,8 II) eller 3.500 kr för en med f1.4 (Canon EF 50/1,4 USM)! Båda dessa är utomordentligt fina porträttobjektiv och ger fotografen stor möjlighet att experimentera med skärpedjup och bokeh.

Tillbehör som är vanliga till objektiv i normalområdet är UV-filter, som bör sitta på varje objektiv som ett genomskinligt linsskydd. Objektivlock och bakre objektivlock om man vill förvara sitt objektiv en längre tid och vill undvika att smutsa ned UV-filter och få smuts på kontakter och linser. Ett motljusskydd är lämpligt och bör alltid användas, förutom vid fotografering med den inbyggda blixten då motljusskyddet kan skymma blixtljuset.

I nästa avsnitt ska vi prata om vidvinkelobjektiv.


Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar