fredag 24 juni 2011

Systemkamerakunskap, grund: ISO-värdet

Nu har vi i tidigare inlägg pratat om bländaren och slutartiden. Den tredje faktorn i att bestämma exponeringen är ISO-värdet. ISO-värdet har sitt ursprung från den tiden när man valde film efter ljusförhållandena. Var det en ljus, fin dag utomhus valde man ISO 100, skulle man fota inomhus valde man ofta ISO 400. Idag med våra allt bättre digitalkameror så ställer man bara in vilket ISO-värde man vill använda och kan byta till varje bild om man vill.

Varför då inte alltid välja så högt ISO som möjligt? På filmens tid berodde detta på att den snabbare filmen (ISO 400) var grovkornigare och slutresultatet blev därför något sämre. Ungefär detsamma gäller idag, då signalerna från kamerans sensor behandlas av kameran, och där de högre ISO-värdenas signaler måste förstärkas mer och då uppstår det man brukar kalla för brus. På moderna digitalkameror filtreras och behandlas signalen för att få bort detta brus, något som man ofta lyckas ganska bra med. Idag kan vi därför använda ISO-värden på våra digitalkameror som hade varit helt otänkbara på film.

För att summera ihop lite av det vi har pratat om så har vi alltså tre olika faktorer att justera för att uppnå rätt exponering; bländaren, slutartiden och ISO-värdet.

Några exempel:
Vid ett specifikt tillfälle ger denna inställning korrekt exponering
f/5.6, 1/250, ISO100

Det innebär då att även denna inställning blir korrekt
f/4, 1/500, ISO100 Om vi drar oss till minnes inlägget om bländaren, så kommer vi ihåg att varje steg nedåt enligt vår skala innebar en fördubbling av bländrens storlek (=mängden ljus som når in till sensorn). Vi byter från f/5.6 till f/4, vilket alltså blir en fördubbling av bländarens storlek och för att kompensera detta byter vi slutartid från 1/250 till 1/500, alltså en halvering av tiden.

Ett annat exempel
En underexponerad bild uppnås med ett Canon EF 70-200/f2.8 vid 200 mm brännvidd och
f/2.8, 1/250, ISO100
Vi har redan den största bländaren, vi vill inte ta en längre slutartid då vi isf riskerar att få skakningsoskärpa. Vi får istället justera ISO-värdet ett steg.
f/2.8, 1/250, ISO200 ger en bild som blir ett steg ljusare

I nästa avsnitt ska vi prata lite om VARFÖR man vill hålla på och ställa in dessa saker själv och inte låta kameran "fixa biffen".

Skrivet av:
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar