måndag 18 september 2017

Genusproblematik i fotovärlden

En bloggare på Fotosidan har skrivit ett blogginlägg om genusproblematik inom fotovärlden. Låter det tråkigt och tjatigt? Kanske, men det är onekligen ganska intressant ändå.

Huvudhändelsen som ledde fram till detta var en diskussion någonstans på nätet som gällde att en kameratillverkare som utser ambassadörer, i ett visst område endast hade utsett män, och vad detta då berodde på. Kameratillverkaren har beklagat, eller kanske till och med bett om ursäkt för detta, men det var i den efterföljande diskussionen som det verkligt intressanta dök upp. Vissa män skrev att det helt enkelt berodde på att män är bättre på att fotografera än vad kvinnor är. Precis som män springer fortare, hoppar längre, och så vidare i olika sportgrenar så är män bättre på att fotografera.

Kvalificerat skitsnack naturligtvis, men liksom i vissa sporter som inte kräver muskelstyrka så kan man fråga sig varför inte fler kvinnor kommer fram inom fotografin. Min alldeles egna teori om det är att kvinnor inte lika ofta har fallenhet för, eller känner behov av, att mäta sig mot andra, och därför hamnar i skymundan. Vi ser det inom motorsporten drifting som jag följer, där vi har en del tjejer som kör på frikörningar, open track days och annat, men inte en enda som tävlar. För killarna är det ett naturligare steg att köra frikörningar och sedan ta steget upp och börja tävla.

/Christer

1 kommentar:

  1. Fredrik Yngström19 september 2017 13:35

    Jag tror (helt utan belägg, så nån får gärna rätta mig och hänvisa till undersökningar/forskning på ämnet) att den större anledningen att inte fler kvinnor kommer fram inom foto (eller för den delen andra kategorier) beror på de strukturella normer vi har i samhället. Teknik är grabbigt, mode är tjejigt och nåde den som bryter mot det.

    SvaraRadera