söndag 26 mars 2017

Bilder som illustration

Alla som skriver bloggar och annat känner ibland behovet av att illustrera sin text med en bild. Alternativen man har då är att antingen ta en egen bild, vilket såklart är det bästa då man då kan styra på alla sätt vad bilden visar och hur, eller att använda någon annans bild. Att respektera upphovsrätten tycker jag är jätteviktigt, så OM man väljer alternativet att använda någon annans bild, tänkte jag ge några tips på vad man kan göra.

Om du hittat en bild som passar din text bra, fråga gärna fotografen om du får använda den. Om du har möjlighet, erbjud en liten summa pengar. Om inte, fråga hövligt och berätta vad du har tänkt att använda bilden till så finns det goda chanser att du får det. Att bara ange fotografen utan att fråga är INTE ok!

Wikimedia
Om du istället ska söka en bild som du får använda, finns några bra sätt. Dels kan du söka på ämnet på Wikipedia. Många bilder som ligger i Wikimedia, där bilder och annat media lagras, ligger där och är fria att använda enligt Creative Commons. Mer om Creative Commons senare. Under fliken Licensing står i klartext om bilden skyddas av upphovsrätt eller inte, och om den inte gör det står det även varför.

This Swedish photograph is in the public domain in Sweden because one of the following applies:
The work is non-artistic (journalistic, …) and has been created before 1969.
The photographer is not known, and cannot be traced, and the work has been created before 1944.

Google
Ett annat sätt är att söka bilder på Google. Om du går till google.se och väljer Bilder så kommer du till Googles bildsökningsverktyg. I raden precis under sökrutan finns menyvalet Alternativ. Klicka där, och välj Användningsrättigheter. Här är "Inte filtrerade på grund av licens" förkryssad. Välj istället "Som får användas", så får du fram bilder som du får använda. Många av bilderna hänvisar till wikimedia. Observera att vissa kräver att du anger upphovsman, mm.

Flickr, 500px
Både Flickr.com och 500px.com har avancerade sökningar som påminner om Googles. Välj avancerad sökning och den användning som stämmer bäst överens med det du tänkt använda bilden till. Eftersom Flickr tillhör Yahoo, Googles konkurrent, så finns det många bilder här som inte finns listade på Google.

Public domain
Alla som fotograferar i tjänsten åt amerikanska staten upplåter sina bilder till Public Domain. Det finns därför många bilder från försvaret, federal polis, etc, som alla är fria att använda. Dessa är märkta med en text som exempelvis

This image or file is a work of a U.S. Air Force Airman or employee, taken or made as part of that person's official duties. As a work of the U.S. federal government, the image or file is in the public domain in the United States.

/Christer

Denna bild på Sveriges fd finansminister Kjell-Olof Feldt
tillhör public domain pga att den saknar verkshöjd och är skapad
före 1969. Fotograf okänd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar