lördag 29 oktober 2016

Min nya vän QNAP

När man fotograferar mycket som vi gör så stöter man ganska snart på problemet med lagring. Vi har under några år använt en NAS med 2st 2TB-diskar i RAID1. Det innebär totalt 2TB lagringsutrymme och alla data finns hela tiden på båda diskarna, som backup om någon skulle gå sönder. På senare tid har den börjat varna att den är full och det var dags att titta på någon ny lösning.

Till slut föll valet på en QNAP TS-453A, med plats för fyra hårddiskar. I nuläget är den bestyckad med 2st 5TB diskar som också körs i RAID1. Det finns alltså plats för ytterligare ett par hårddiskar och tanken är att låta det gå en tid och sedan köpa de största diskar som finns då till rimligt pris och utöka enheten ytterligare.

Installationen av hårddiskarna gick jättelätt. Allting man behövde följde med och det var lätt att montera diskarna på slädarna som sedan skulle sättas i enheten. När man körde igång startade en installation och det var sedan bara att surfa in på den angivna IP-adressen och börja konfigurera.

Förutom funktioner som filserver fungerar en QNAP också som din egna molnlösning och man kan köra en hel del funktioner som FTP och mediaserver i den. Detta är funktioner som också är vanliga i andra liknande NAS-enheter.

När jag valde diskar till denna nya lösning så gick jag på Seagates speciella NAS-diskar. Det var en genomgång jag såg i ett YouTube-klipp som övertygade mig om att det kunde vara värt de extra kronorna att få hårddiskar som är gjorda för att gå 24/7, i motsats till vanliga hårddiskar som är specade för att gå 8 arbetstimmar om dagen, 5 dagar i veckan.

Nu återstår bara det mödosamma arbetet att kopiera in all data från den gamla NAS:en och från våra datorer. Ordning och reda ska det bli!

Lösningen med ytterligare en NAS som är placerad många mil från kontoret kommer vi att behålla.

/Christer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar