lördag 1 oktober 2016

Djupa diskussioner om bildstöld

Följer några trådar i Fotosidans forum där man diskuterar bildstölder och skälig ersättning. Förutom att Fotosidan är ett av få ställen där man kan vara överens om en grundfråga och ändå bli huvudstupa osams om detaljer. Det som är helt tydligt är en nonchalans från gemene man om ersättning för bilder. Det som finns ute på nätet är tillgängligt för alla att använda till vad som helst.

En av frågorna gällde dessutom en artist som använt en bild, och som när denne fick saken påpekad för sig gick ut och beklagade sig på Twitter och bedyrade att hon inte kände till att man måste få tillåtelse för att använda andras bilder. Däremot har hon varken kontaktat fotografen och försökt reda ut frågan, eller tagit bort bilden. Musiker, som dessutom själva kämpar mot piratkopiering, borde ju veta bättre.

I det här fallet kan man väl också säga att det musikaliska bäst före-datumet passerat med god marginal och att sociala medier är ett redskap för att hålla sig kvar i det mediala bruset, vilket gör en bildstöld ännu värre i mina ögon.

/Christer

Helt ostulen bild, ärligen tagen av mig själv. Militärfordon fotograferat på
Lastbilsträffen i Ramsele, med tydliga referenser till filmen Repmånad.
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar