måndag 8 augusti 2016

Fotograf stämmer bildbyrå på rekordbelopp

Den amerikanska fotografen Carol Highsmith har fått nog av det hon anser vara bildstöld från bildbyrån Getty Images. Hon stämmer därför byrån på upp till tolv miljarder kronor. Tidningen Journalisten uppger att orsaken är att Highsmith anser att byrån sålt inte mindre än 18.000 av hennes bilder utan tillstånd.

Carol Highsmith har under de senaste 28 åren skänkt egna bilder till kongressbiblioteket. Enligt stämningsansökan har Getty Images tagit 18.755 av dessa och sålt dem, och säger sig dessutom ha ensamrätt till bilderna. Ersättningskravet som fotografen ställer är mellan 2.500 dollar per bild och som högst 25.000 dollar per bild. Skadeståndet för bilderna blir därför någonstans mellan 400 miljoner och 4 miljarder kronor. Dock har Getty redan tidigare dömts för samma brott i samma domstol, vilket ger domstolen möjlighet att tredubbla ersättningen.

Highsmith hävdar att upphovsrättsintrången är både upprepade och lukrativa så det krävs rejäla skadestånd, medan Getty Images hävdar att det hela beror på ett missförstånd.

/Fotofyndet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar