Blåsvädret handlar om att saker retuscherats bort i McCurrys bilder innan de gått i tryck. Bland exempelbilderna, som vi tyvärr inte kan visa pga upphovsrättsliga problem, syns exempel där personer klonats bort. Eftersom McCurry är ett av de stora namnen inom dokumentärfotografi hos en stor och tung spelare som National Geographic är det helt klart känsligt. Det finns en tydlig gräns för vad man får och inte får göra, och detta har helt klart överskridits i de omtalade bilderna. Nedan syns ett kort utdrag ur National Geographics "photo guidlines". Dessa gäller för inskickat material men visar hur tidningen ser på efterbehandling. Man kan anta att de guidlines som finns för fotografer som arbetar för tidningen på intet sätt är mer förlåtande.
Burning och dodging: Att ljusa upp eller mörka ned delar av en bild är tillåtet men skall hållas på en minimal nivå, och inte göras så mycket att det syns tydligt. Ditt mål med att använda digital mörkrumsteknik skall vara att endast justera bildens dynamiska omfång och färgbalans, så att den mer liknar vad du såg och kommunicerar känslan i händelsen.
Beskärning: Beskärning är tillåtet, men att komponera bilder i kameran är alltid att föredra
Kloning: Kloning är inte tillåtet.
http://yourshot.nationalgeographic.com/photo-guidelines/
Om vi tar exemplet med bilden där två personer klonats bort, så säger en del att det inte är någon skillnad mot om McCurry väntat tills personerna försvunnit ur bilden, komponerat om bilden eller helt enkeöt bett dem gå därifrån. Men det ÄR en avsevärd skillnad tyvärr, och om den dokumentära bilden ska fortsätta att ha någon trovärdighet kvar så får det inte ske fler skandaler av den här typen, speciellt inte i det elitskikt som McCurry ändå tillhör.
Steve McCurry har själv svarat på uppgifterna i ett brev där han hävdar att hans assistenter gjort dessa förändringar på eget bevåg, och att han beklagar att det har hänt.
/Christer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar