onsdag 29 juni 2016

Matt Granger om backuplösning

Vikten av det här med lagring och backup kan inte påpekas tillräckligt många gånger. En kollega tappade nyligen ca 5 månaders råbilder i en SSD-krasch. Redigerade bilder fanns lagrade på annan plats också, så katastrofen var inte total, men ändå klart kännbar.

Matt Granger pratar i ett videoklipp om sin uppdaterade lösning i sin studio. Man ska såklart vara medveten om att Matts behov är extrema i och med att han dels lever på sitt fotograferande, men också att han fotograferar extremt mycket, han filmar i 4K med flera kameror och eftersom hans bilder utgör värdet i hans företag måste det finnas på tre ställen för att säkerställa att det alltid finns kvar. Men, trots det kan det vara lärorikt att se sådana klipp för att plocka ur delar att använda i sitt eget arbetsflöde.

En NAS är A och O att använda, och med någon form av RAID. Matt använder QNAP och Seagates NAS-hårddiskar, och i en del av klippet förklarar han varför man ska använda NAS-diskar i en NAS. Det är diskar som är gjorda för att gå 24-7 i flera år, medan en "vanlig" hårddisk är dimensionerad för att gå åtta timmar per dag, fem dagar i veckan. En väsentlig skillnad alltså.

På resan finns det också nyheter, där Matt i klippet visar en ny resehårddisk från välkända Lacie. Den består av två SSD med inbyggd RAID-funktion. Man får alltså en säkerhetskopia redan när man laddar in bilderna på sin disk ute i fält.

Som Matt informerar om i klippet så har han ett samarbete med QNAP och Seagate.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar