onsdag 12 augusti 2015

Visning på Merlo slott

Igår var jag på en visning på Merlo slott i Timrå, strax norr om Sundsvall. Vi har tidigare tipsat om Merlo som söndagstips och som ett trevligt ställe för en rast om man reser längs E4. Jag förstod igår att folk har svårt att hitta dit, men vi ska repetera vägbeskrivningen i slutet.

Merlo slott byggdes 1883-85 av träpatronen Fredrik Bünsow, ägare av Skönviks AB, som sommarresidens. Efter Sundsvallsbranden 1888 flyttade familjen till Stockholm men under somrarna när det sågades ville Bünsow vara nära verksamheten och bodde då i Merlo.

Arkitekten bakom Merlo slott är Isak Gustaf Clason. Han kom även senare att anlitas av Bünsow för att uppföra den stora byggnaden på Strandvägen i Stockholm där familjen kom att bo.

Rundturen innehöll en hel del historia om Bünsow, om Dickson och andra konkurrenter, om livet både som rik och som arbetare under 1800-talets andra hälft. Guide var Kjell-Åke Hermansson, som tidigare var arkivchef för SCA. Slottet inrymmer idag SCA:s arkiv med totakt 5,5 hyllkilometer material med norrländsk industrihistoria från 1600-talet och framåt.

Det jag saknade var lite om slottets historia efter Bünsow, när det konverterades till åretruntboende och vilka direktörer som bodde där med sina familjer.

Årets visningar av Merlo slott är fullbokade men om du har tid och möjlighet rekommenderar jag ett besök under sommaren 2016. Googla på visning Merlo slott så kommer du till en sida där det finns uppgifter om hur man gör och vem man ska kontakta för att få komma på visning.

Sen var det då det här med att hitta dit. Om du kommer längs E4 norrgående så ta avfarten Timrå C. Sväng höger ned mot Timrå kyrka och Östrands massafabrik. I T-korsningen tag vänster, och i nästa korsning höger. Efter kyrkan tag höger igen, och här börjar skyltningen till Merlo slott. Efter några hundra meter tag höger igen. Följ vägen till slottets parkering. Om du har tillgång till GPS kan du ange Merlovägen 3, Timrå eller koordinaterna 62.472378, 17.302968

/Christer HägglundMerlo slott, SCA:s centralarkiv, beläget i Timrå
Merlo slott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar