söndag 9 augusti 2015

Söndagstips: Ulvön

Veckans söndagstips blir Ulvön i Ångermanland. Ulvön ligger ca 30 km söder om Örnsköldsvik och rakt öster om Skuleskogens naturreservat. Ulvön och huvudsamhället Ulvöhamn grundades av de så kallade fjärrfiskarna redan på senmedeltiden. Det innebar att i likhet med många andra fiskelägen längs norrlandskusten så kom fiskare från bland annat Gävle upp, bodde i fiskeläget under fiskeperioden, för att sedan återgå till sina hemstäder. Det gamla kapellet byggdes 1622 och antalet bofasta ökade på ön fram till 1910 när cirka 340 personer bodde bofast på ön. Från 1890-talet och framåt var Ulvöhamn ansett som surströmmingens Mecka, och det fanns förutom det salterier och andra näringar i anslutning till fisket.

Som fotomål finns det mycket sevärt i Ulvöhamn. Vi tog båten M/S Kusttrafik från Ullånger till Ulvöhamn. Direkt efter ankomsten åt vi lunchbuffé på det fina hotellet och sedan en promenad längs Hamngatan. Det finns flera fina caféer och restauranger efter vägen och ett flertal fina fotomotiv. Det är allt från skyltar, hus och bodar till kapellet och handelsboden.

Båtresan från Ullånger kostar 205:- t.o.r. om man åker tillbaka samma dag. Avgång 9.30, ankomst Ulvöhamn 11.30. Återresa avgång 15.00, ankomst Ullånger 17.00. Förutom Ullånger finns det möjlighet att kliva på M/S Kusttrafik i Docksta eller Mjällomslandet. Informationen gäller 2015-07-17, men kontrollera dagsaktuell information innan du åker. Boka och läs mer hos Höga Kusten-Båtarna

Det finns även flera båtar som går från Köpmanholmen. Se tidtabeller och information hos Örnsköldsviks hamn. Från Köpmanholmen finns även möjlighet att transportera bilar, husvagnar och annat.

Foto samtliga: Christer Hägglund

M/S Kusttrafik, byggd 1908 som Turisten, då med
ångmaskin. Om byggd 1952 till dieseldrift. 

Ulvöhamn
Ulven på Ulvön

Ulvö kapell

Soffan som Ludvig Lubbe Nordström ska ha sovit i när han
jobbade som dräng i Ulvöhamn 1905.

Liten tunna för saltad strömming. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar