fredag 31 oktober 2014

Recension: Euskefeurat live i Sundsvall

Euskefeurat från Piteå har blivit synonymt med en mörk, stundtals svart, verklighets baserad humor om hur livet i Norrland är. Sångtexterna har det tydliga temat att handla om utflyttning, centralisering och livet i norra Norrlands inland.

Jag fick äntligen chansen att se Euskefeurat live efter att ha lyssnat på skivorna i många år. Turnén denna gång heter Sånger från Hotaheiti precis som senaste skivan som precis har släppts. Bandet bildades 1977 och körde fram till 1994, under många år på heltid. Därefter lades bandet ned under 11 år men 2005 körde man igång igen och har därefter gjort nya skivor och turnerat. Man skulle kunna tänka sig att det är ett gäng trötta gubbar som skriver och turnerar 37 år efter bandets bildande. Men så är icke fallet. Materialet på skivan är bland det bättre man har producerat och det är ett par låtar som direkt glider in på topplistan av bandets låtar, bland klassiker som Bonden och björn, Jag skiter i det sexuella, Det är hit man kommer när man kommer hem, Euskefeurat (ja det finns en låt som heter så också) och några till.

Liveuppträdandet var heller ingen trött tillställning utan det var full fart och det går inte att ta miste på spelglädjen. Varvat med klassikerna kör Ronny Eriksson den ena historien galnare än den andra och det var nog därför showen drog ut på tiden, men det var bara ett nöje att få höra bland annat historierna om hur den nye medlemmens farbror fick smeknamnet berguven.

Tack till bandet också för att jag fick ta några bilder under andra akten.

Jag ger Euskefeurat - Sånger från Hotaheiti en klar fyra i betyg. Det som hade lyft det till en femma tror jag hade varit en annan lokal och en publik som stått upp med lite öl innanför skjortan. Den stämningen är riktigt svår att få i en lokal som Tonhallen. Men förutom det var det en riktig fullträff! Se Euskefeurat om du får chansen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar