fredag 17 oktober 2014

Arbetsordning vid bildbehandling

Det är många som frågar om hur man ska tänka när man arbetar med sina bilder, hur man ska spara och så vidare. Tänkte dra lite kort om hur man kan tänka när det gäller det.


  1. Ha ett arkiv där du har dina originalbilder. Det har du självklart också en backup på. Glöm aldrig den backupen. Lova det.
  2. Ofta vill man ha en ny mapp för varje fotodag, uppdrag, utflykt eller vad man nu har. 
  3. Ha ett arbetsbibliotek där du lägger bilder du ska fixa till. Om du väljer att ha det under respektive mapp enligt punkten ovan eller om du har ett generellt arbetsbibliotek är valfritt och beror lite på hur du vill göra med backup av dessa bilder. 
  4. Kopiera över bilderna till arbetsbiblioteket innan du börjar. Öppna dem inte från arkivet och tänk att du ska ta "Spara som...". Du kommer att glömma det förr eller senare. Jag LOVAR.
  5. När du justerar och ändrar bilder så försök tänka igenom innan du börjar vad du vill använda bilden till. Om du har en fin bild som du fixar till och ska ha på webben, så är det bättre att du fixar till den i full upplösning och sparar den så. Som sista steg minskar ned den till webstorlek och spar en kopia. På så sätt har du den fullstora bilden kvar, i fixat skick OM du skulle vilja ha den i tryck i det ena eller det andra sammanhanget. Om du bara har bilden i webupplösning sparad så får du börja om från början om du vill ha den i tryck. 
  6. När du sparar bilderna så använd programmets eget format. Om du använder Photoshop så har det ett eget format, Paint Shop Pro har sitt, etc. När du lär dig använda justeringslager, lagermasker och annat så kommer anledningen till att spara i programmets eget format att bli än större, för då har du dessutom möjlighet att ändra alla justeringar du har gjort, i efterhand. 
  7. Och du, gå nu tillbaka till punkt 1 och kolla så att du har en backup. Läs in några bilder, kontrollera. Gör en uppskattning. Backuppas ALLA bilder? Är bilderna från den senaste körningen eller är de flera år gamla? 
Det var lite kort om vad man kan tänka på i ett arbetsflöde för bilder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar