söndag 16 december 2012

Decembertips: Så fotograferar du nyårsfyrverkerierna

Nyårsfyrverkerierna kan vara en riktig höjdpunkt på året, om man bor på rätt ställe och har skjutglada grannar. Att ta lite bilder av fyrverkerierna är ganska lockande, men det är tyvärr inte det enklaste. Det är inget som kamerans automatik klarar av utan här krävs det lite hantverk. Men var inte orolig, med ett par tillbehör till hjälp och några tips på vägen så är det inte svårt.

Det första man behöver är ett kamerastativ. Det är mörkt ute vid tolvslaget och slutartiderna kommer att bli långa, så det blir en helt oacceptabel skakningsoskärpa om du inte har stativ. Lägg därtill risken för att du fryser och att du kanske ska ha ett glas i handen att skåla i, så inser du snart att kamerastativet behövs.

Det andra du behöver är en trådutlösare. Den behöver du för att inte överföra vibrationer till kameran när du trycker av. Eftersom vi kommer att använda oss av sk bulb-inställning så blir det dessutom två tryck på knappen för varje bild, mer om det nedan.

Se till att kamerabatteriet är fulladdat, kylan gör att kameran drar mycket ström. Ha varma kläder på dig, det blir snabbt kallt.

Var du ska placera dig för att se bra vet du bäst själv. En plats lite på höjden med utsikt över stadens eller ortens centrala delar kan väl vara ett generellt tips. Själv var jag i Sundsvall vid förra nyåret och fick se en fantastisk föreställning.

Så, då är vi framme vid själva inställningarna. Som jag sa så är detta inget som kamerans automatik klarar av. Anledningen är ganska enkel. När vi trycker av är himlen helt svart, och det är ju bara du som vet att den snart kommer att lysas upp, inte kameran. Därför slår vi över till läge M, manuellt. Ställ in en lagom bländare, börja med t ex bl 8.


Vrid slutartiden uppåt tills du når bulb-läget. Bulb-läget innebär att slutaren är öppen tills att du släpper knappen, eller trycker in den igen, det är lite olika på olika kameror. Det är här som utförandet av din trådutlösare spelar roll. Det är jättebra om avtryckarknappen är låsbar då slutartiderna kan bli ganska långa.
 

Nu är det dags för tolvslag och dags att trycka av. Börja med att trycka ned knappen när en raket skjuts upp, håll den nedtryckt tills att den smällt i luften. Prova ett par gånger. Experimentera, blir bilden för ljus, välj en mindre bländare.

Lycka till!

Kameratillbehör för nyårsfotografer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar