Tycker man om katter bör man vid något tillfälle besöka en kattutställning. På en kattutställning får du se alla möjliga tänkbara raser, semilånghår, långhår samt korthåriga raser. Katter med stora öron och små, korta och långa nosar. Ja kort sagt katter i alla dess former. Även katter som inte är rasrena även kallade för huskatt (dessa måste alltid vara kastrerade vid över 10 månaders ålder). Inträdet för 4 personer brukar ligga på 100 kr, så det är ett prisvärt nöje som barnen brukar uppskatta. Många utställare visar gärna upp sin katt vid buren, och lite beroende på låter man även besökare klappa katten. Men tänk på att inte röra katterna som är i sina burar och när ägarna inte finns i närheten som kan säga om det är okej eller inte!
När publiken släpps in har det redan pågått en febril verksamhet i utställningslokalen under några timmar. Alla katter måste veterinärbesiktas innan de släpps in till uställningen och man kontrollerar även att katten har sina vaccinationer som den bör ha. Väl framme vid sin bur, klär man buren med ett så kallat ”burskynke” som består av ett tyg man lägger över taket på buren, ett tyg man sätter runt väggarna samt en lite tjockare vadderad del att lägga i botten. Vill man göra det extra mysigt kan man ha en bädd i buren. En toalåda måste katten såklart ha, samt mat- och vattenskål . Många har även hängmattor, hyllor och likande. Vissa burar är utsmyckade med lampor, och annat skoj att titta på. Barnen brukar tycka det är jättespännande att titta hur burarna ser ut.
Bur med burskynke och information om katten |
En utställare lägger sista handen på kattens päls inför en bedömning hos domaren. |
Sibirisk katt framme vid domarbordet. Ägaren lyssnar på vad domaren säger om katten men försöker ge publiken chans att se och höra domarens bedömning. |
Katterna ställs i ras/kategori samt i färggrupp. Domarna tilldelas olika grupper inom olika raser. Vilket betyder att man kan behöva hålla koll på flera domare samtidigt för att se favoritkattrasen eftersom de ofta är spridda i både tid och hos olika domare. Så att köpa en utställningskatalog så att man kan ha lite bättre kontroll när favoritkatterna ska bedömas är att rekommendera.
Det finns fyra nivåer på bedömingen, de flesta katter bedöms i första nivån.
Nivå 1 – klassbedömning alla katter i klassen tävlar mot varandra inom respektive kön.
Nivå 2- Bäst i variant (BIV) När alla klasserna inom en färg och mönster (variant) är bedömda tar domaren ut: Bästa kastrat, Bästa vuxen, Bästa junior, Bästa ungdjur. Det måste finnas minst tre i varje grupp för att bästa skall kunnas ta ut.Nivå 3- Nominering till panel (NOM) Domaren jämför de bästa katterna från varje ras inom kategorin.
Nivå 4 – Utställningens bästa katter (Panel) Alla katter som fått NOM tävlar mot varandra. Genom röstning av alla domarna på utställningen så tas de bästa katterna fram inom varje kategori. Katterna blir Best In Show (BIS) och de som tas ut inom varje kategori är samma som till NOM.
Det finns även en nivå till där alla BIS katterna tävlar för att bli BOB, Best of the best. Men den nivån är ovanlig.
Kategorierna är följande:
Kategori 1
Långhår |
Kategori 2
Semi långhår |
Kategori 3
Korthår |
Kategori 4
Siames/Oriental |
Exotic
Perser |
Helig Birma
Maine Coon Norsk Skogkatt Ragdoll Sibirisk Katt Turkisk Angora Turkisk Van |
Abbesisinier
Begal Brittiskt korthår Burma Chartreux Cornish Rex Devon Rex Egyptian Mau Europe German Rex Japanese Bobtail Korat Manx Ocicat Russian Blue Somali Sokoke Sphynx |
Balines
Javanes Oriental Siames |
Ska du fotografera på en kattutställning är ett ljuskänsligt objektiv att föredra. Själv använder jag Tamron AF 17-50 f/2.8 till min Canon EOS 650D. Att välja ett ljuskänsligt objektiv är bra för att många katter har lite större pupiller i utställningshallarna och då är det lätt att få så kallade ”alien-ögon” på alla bilderna när du använt blixten. Måste man använda blixten är en diffuser att föredra, och allra bäst är det att använda en extern blixt där du kan slå blixtljuset i taket. Jag brukar fråga om det är okej att jag tar bilder på katterna, men de allra flesta tycker att det är roligt att få sina katter fotograferade.
Hur fotograferar man då, bäst är såklart att passa på när ägarna har katten ute från buren. När de t.ex. är på väg upp till bedömning eller sitter och väntar på bedömning. Dock ska man tänka på att utställaren då kan vara fokuserad på bedömningen och kanske inte har tid och möjlighet att småprata lite. Tänk på ljuset, finns det fönster i lokalen försök att få ljuset mot katten och inte bakom katten. Prova och experimentera lite med ljussättning och blixtanvändning innan så att du vet vart du bäst ska placera dig för bästa bilderna.
När bedömningarna är färdiga brukar det bli en paus fram till panelerna börjar. Panelerna är finalen i kattutställningen där den bästa katten i utställningen ska väljas av samtliga domare på plats. Vilka katter som blir BIS (Best in Show) är katterna som får flest röster när samtliga domare känt på dem. Katterna tävlar då mot varandra oavsett ras och finalen är uppdelad enligt följande, kattungar 3-6 månader, juniorer 6-10 månader och fertila han- respektive honkatter och kastrathonor samt kastrathanar.
Här har du chansen att fotografera de bästa representanterna för sin ras, och det kan beroende på lokal vara svårt att hitta bra platser så det kan vara smart att vara ute i god tid.
Om du är intresserad av att gå på en kattuställning så kan du gå in och läsa på Sveraks, Sveriges Kattklubbars Riksförbunds, hemsida, där det finns en sammanställning över kommande utställningar. Sverak - kattutställningar
Bilderna är tagna av Marie Holmberg, SE*Sessans Sibiriska katter
Fotofyndet, kameratillbehör för kattutställningar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar