lördag 16 maj 2020

En lite omständlig temabild

Temat för vecka 6 var sjömärke. Ganska tidigt kom jag att tänka på fyren på Åstön som ett alternativ. Jag har några appar till hjälp för mitt fotograferande och började med att kolla vilken dag som skulle passa bäst.

SMHI väder
En helt självklar app, oavsett fotografering eller vardagsliv. Temperatur, nederbörd, etc läser jag av här. SMHI väder är gratis.

Clear Outside
Den ger en detaljerad prognos om molnighet på hög, mellan och låg höjd, samt en totalsiffra i procent. Bra att ha om man vill veta hur himlen kommer att se ut. Clear Outside är en gratisapp.

Clear Outside

Sun Surveyor
Den här appen har jag för att se vilken tid solen går upp och ned, när blå timmen infaller, och så vidare. Finns i en lite-version och en fullversion. Jag hade gratisappen först men har köpt den fulla versionen som nu kostar 85 kr och jag vill minnas att en av skillnaderna var att kunna ställa både tid och plats fritt för att se hur solen faller där och då. Klart värd sin kostnad.

Canon Camera Connect
En av mina mest använda appar, speciellt under sådana här utmaningar. Det är så skönt att kunna koppla upp telefonen mot kameran och bara ladda ned dagens bild och direkt upp i albumet, utan att passera datorn. Det går även att styra kameran via telefonen med appen.

Efter att ha haft lite koll på dessa så insåg jag att måndagen, alltså den första dagen för temat, skulle passa bra. Senare i veckan skulle vädret bli sämre, med en liten chans på onsdagen. Men det var lika bra att ta chansen. Pumpade cykeln, packade in den i skåpbilen och åkte iväg. När jag kom fram så insåg jag att det nog var i princip punka på cykeln. Det var bara lite luft kvar i bakhjulet, men det var inte så mycket att göra åt saken, jag hann inte gå ut till fyren och jag hade inte tid att åka hem och byta cykel.

Jag var lite osäker på hur väl solnedgången skulle synas vid fyren, vi bor ju på "fel" sida av Sverige för att kunna använda solnedgångar, men som alternativ hade jag att fotografera österut med kvällshimlen som bakgrund. Men det visade sig att det var ganska fritt åt öster så det fick bli åt det hållet.

Ställde upp alla prylar och började experimentera. Tanken var att lysa upp fyren med en ganska stark studioblixt, för att det inte bara skulle bli en siluett. Det var ju ändå sjömärket, fyren, som var temat för veckan.

Blixten närmast och kameran längre bort

Samma bild, här med fyren också.

Här var Camera Connect-appen ovärderlig. Istället för att springa fram och tillbaka över klipporna kunde jag justera placeringen av blixten, provtrycka av med appen, se resultatet, justera, och så vidare. Att jag blev med på testbilderna spelar mindre roll. En sak som är lite synd är att jag inte har möjlighet att justera mina Godox-blixtar med telefonen. Det finns appar för iOS och Android, men dessa kräver Godox A1, en liten dosa som gör om bluetooth-signalen från telefonen till radiosignal som blixtarna förstår, och den har inte jag.

Testbild.
Huvudbilden som den blev till sist.
Utan blixt, en ren siluettbild. Snygg den också. 

För att få bort ljusspillet på klippan och fyrens fundament så slutade det med att jag la på siluettbilden i ett lager ovanpå i Paint Shop Pro, och målade fram det svarta.

Slutresultatet

Det blev till slut en temabild som jag är ganska nöjd med. Bara att börja fundera på nästa veckas tema!

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar