måndag 17 december 2018

Reseberättelse Moskva, del 1

Jag fick alldeles nyligen möjlighet att följa med en person till Moskva. Orsaken var ett ärende som den här personen hade där och ville ha sällskap. Jag som tycker om att resa och som gärna har kameran med mig tyckte att det lät som en utmärkt idé.

En butik för Bentley i centrala Moskva.

Dock är det ju inte bara att beställa en flygbiljett och åka. I Ryssland kräver man visum, så det första efter att ha hittat lämpliga flyg var att skaffa visum. Det går i grova drag till så att man bokar ett hotell eller annat boende, och ber hotellet maila en Visa Support Request Form, en form av inbjudan eller dokument som visar var man tänker ta vägen när man kommer till Ryssland. Sedan skaffar man visumbilder. Vissa mått gäller, vit bakgrund, neutralt uttryck och att öronen syns. Som fotograf tar man självklart visumbilderna själv. Man måste också ha en reseförsäkring. Vi tog en hos Europeiska EMV, just med Ryssland som resmål. DOCK måste man säga till att man vill ha det så kallade Rysslandsintyget. Det fördröjde vår ansökan med några dagar, för det hade vi missat. Eftersom man måste ha intyget med i ansökan tycker jag att försäkringsbolaget borde skicka ut ett sådant intyg per automatik vid resor till Ryssland.

Sedan är det så dags att ansöka. Vi ansökte via nätet, hos ett företag som heter Visa Application Center IFS i Stockholm. Det är mycket att fylla i, men den som vill ha tips om hur man gör får gärna kontakta mig så kan jag guida.

Sista steget är att skicka iväg sitt pass. Tänk på att passet blir borta 2-3 veckor, så om du planerar andra resor så måste du skaffa ytterligare en resehandling. Jag valde att skaffa ett Nationell ID-kort istället, för en jobbresa inom Europa under tiden jag räknade med att passet var borta. Av den enkla anledningen att ID-kortet är väldigt lätt att alltid ha med sig, och det gäller som sagt inom EU. Jag ser risken som ganska liten att jag behöver ha två pass för två visumansökningar/resor utanför EU samtidigt.

Vi skickade passen som rek.brev till adressen som angavs. Det tog ett par dagar, sedan hämtades passen ut och då fick vi besked ganska snabbt, att våra visum skulle beviljas och att de skulle skickas åter en vecka senare. Jag tror att detta beror på att man har visering på ambassaden en viss veckodag, och vi hade otur att våra pass hämtades ut samma dag som viseringen, så då fick vi vänta en hel vecka till nästa. På utsatt dag skickades passen tillbaka med rek.brev och fick lösas ut med en kostnad för visering och IFS hantering.

Så kom dagen att åka. Vi tog bilen till Arlanda och checkade in till Finnairs flygning till Helsingfors, för vidare flyg till Moskva Sjeremetevo där vi bokat rum på Park Inn Radisson. Vid ankomsten kontrollerades visum och stämplades, samt att man fick en liten lapp i passet. Jag frågade inte, men det kändes inte som läge att tappa bort den här lappen...

Juldekorationer fanns det i hela staden

När vi fått vårt bagage skulle vi gå till hotellet, och här stötte vi faktiskt på patrull på en gång. Hotellet låg så nära flygplatsens terminal D att man såg det tydligt, ca 400 m bort. Men det gick inte att ta sig dit. Google Maps ville ta oss ut på en motorvägsavfart, men det var vi inte så sugna på med resväskor i snögloppet, så det blev att gå tillbaka till terminalen och ta en taxi. Här såg taxichaffisarna sin chans att lura två tacksamma offer, så vi blev erbjudna skjutsen för 3000 rubel, ca 440 kr, men nekade och hittade till slut en som skjutsade oss för 1000 rubel, ca 150 kr. Och det tog en stund att köra, då man var tvungen att köra en lång omväg på grund av alla av- och påfarter. Men till slut kom vi fram i alla fall och kunde checka in.

Senare har vi tagit reda på hur vi borde ha gått, så om du tänker bo på Park Inn Sjeremetevo så ska du göra såhär: Följ skyltningen inne i terminalen mot snabbtåget Aeroexpress. När du ser skylten att svänga av till höger mot Radisson Blu så gör du det, och går sedan ned en våning och ut genom Radissons huvudentré. Sedan är det bara att korsa vägen så kommer man till Park Inn. Lätt som en plätt och tar nog inte mer än 10 min, om man bara vet hur man ska gå.

I nästa inlägg kommer jag att berätta lite mer om när vi åkte till till Moskva och tittade på sevärdheter där.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar