Kraków är en stad med många sevärdheter, och det är nästan svårt att hinna se allt på en helg. I själva staden är gamla stan klart sevärd, med många fina gamla byggnader och en hel del restauranger och barer. Det märks att detta är turiststället och man får stå ut med att bli attackerad av diverse inkastare och andra som vill att man ska besöka nattklubbar och annat. Fotomotiv finns det massor av här.
De judiska kvarteren, Kazimierz, är mycket sevärda både dag- och kvällstid. På dagarna finns det även här många vackra byggnader att se, liksom synagogor och annat.
Under den tyska ockupationen 1939-45 flyttades stadens judiska befolkning till ett getto, på en annan plats än de judiska kvarteren. Levnadsbetingelserna i gettot var marginellt bättre än i vissa koncentrationsläger, och här finns en del intressanta platser. Bland annat ett torg med 68 stolar, som symboliserar alla möbler och tillhörigheter som invånarna fick lämna bakom sig när man flyttades ihop i gettot, där folktätheten var närmare 10 gånger högre än innan. Det var inte ovanligt att fyra familjer fick bo i ett rum i en lägenhet. Gettots enda apotek finns också.
Turerna till Auschwitz och saltgruvan i Wieliczka kommer att presenteras i egna söndagstips då dessa är ganska omfattande, men är en given del av ett besök i Kraków.
Reser till Kraków gör man med en researrangör eller på egen hand. Flyg med Norwegian finns till mycket bra priser, från ca 400 kr per enkelresa, men det beror mycket på tid på året. Hotell finns många att välja på om man söker på t ex Hotels.com. Vår resa var en paketresa med Airtours, och vi flög med Norwegian och bodde på hotellet Alexander II, precis utanför gamla stan. Hotellet får en knapp trea i betyg, mycket pga att vi hade rum mot den intilliggande järnvägen. Om du väljer att boka Alexander II så se till att önska ett rum som inte vätter mot järnvägen och om du ändå får ett, se till att byta.
/Christer
Judiska gettot, minnesmonument |
Gettots enda apotek |
En del av den mur som omgav gettot |
Hästdroska att åka i runt staden, här på stora torget i gamla stan |
Ingången till Oscar Schindlers fabrik, där många hundra judiska arbetare räddades från koncentrationslägren. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar