lördag 17 juni 2017

Aktuellt fall med foto på offentlig plats

Läser på ett fotocommunity om en man som fotograferade i en stad. Plötsligt blev han ikappsprungen av en man som i aggresivt tonfal frågade om fotografen hade tagit bilder där han var med. Fotografen konstaterar lugnt att han hade det. Mannen svarar stressat att fotografen ska ta bort bilderna. Fotografen förklarar att eftersom de båda befann sig på allmän plats så fanns det ingen skyldighet att ta bort bilderna. Mannen nöjer sig inte med detta utan vidhåller sitt krav. Fotografen tittar på bilderna och gör en bedömning att det inte var några storslagna mästerverk så han raderar bilderna och erbjuder mannen sitt visitkort. Mannen avböjer visitkortet och springer sin väg efter att han sett att bilderna raderats.

Vad säger man om detta? Rent juridiskt är det ju inget snack, fotografen hade ingen skyldighet att radera bilderna. Men när man står där och möter en uppretad medborgare, hur gör man då? Den fega lösningen är såklart att ha dubbla minneskort i kameran. Raderar man jpg-bilderna från det ena så finns ofta raw-filerna kvar på det andra. Eller ska man stå upp för sin sak om inte motståndaren är beväpnad eller ett gäng unga män med kort stubin?

Ja, den bedömningen kan man ju såklart bara göra själv. Jag har med mig ett utdrag ur en text där det beskrivs vad man får fotografera och inte. Skulle jag ställas inför situationen så är det tänkt att texten ska lugna ner den andra personen, både genom att läsa igenom texten och det som faktiskt står där.

Man ska veta vad som gäller och sedan får man välja sina strider med omsorg.

/Christer

Gatufoto från Uddevalla. Gatufoto är inte min genre.
Foto: Christer Hägglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar