söndag 20 december 2015

Söndagstips: Norrsken

Detta söndagstips gäller något som vi har diskuterat förut, närmligen norrsken. Norrsken heter också polarsken, och är ett himlafenomen som uppstår när laddade partiklar som accelererats till högra energier i jordens magnetosfär kraschar in i atmosfären. Skenet uppstår i allmänhet bara runt jordens två magnetiska poler. Namnet sydsken används i princip aldrig, men beskriver norrskenets motsvarighet vid den sydliga magnetiska polen.

Det latinska namnet aurora borealis för norrsken och aurora australis har sitt ursprung i att Aurora är morgonordnadens gudinna i den romerska mytologin, och borealis betyder norr och australis söder. Faktamässigt så är namnet dock lite tveksamt eftersom morgonrodnaden kommer från reflekterat solljus, vilket alltså inte norrskenet gör.

Det finns appar till smartphones som säger till när det är goda chanser till norrsken, och då gäller det att hitta en plats som är helt mörk. Sedan ställa in kameran på manuella inställningar och på stativ. Räkna med långa slutartider för att framhäva norrskenet på ett bra sätt, upp mot 30 sekunder. Kom ihåg att kläd dig varmt också!

Lycka till!

/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar