söndag 27 december 2015

Nyårsfotografering

Är du sugen på att ta fina bilder på nyårsfyrverkerierna. Bra! Det är lite utmanande, men det går och det blir väldigt fina bilder om man lyckas.

För att lyckas behöver man några saker. Först och främst ett rejält kamerastativ. Det blir långa slutartider och det finns inga möjligheter att hålla kameran så stilla att det blir skärpa i bilderna utan ett rejält stativ. Den andra saken man behöver är en trådutlösare. Utan en sådan så skakar man till kameran när man trycker på avtryckarknappen och får skakningsoskärpa. Se också till att kamerabatteriet är fulladdat. Kylan gör att batteriet snabbt tappar effekt.

Gå ut i god tid innan tolvslaget, ställ upp kamerastativ och rigga kameran. Anslut trådutlösaren. Ställ in kameran i M-läge, manuell inställning. Orsaken är att det är bara du som vet att himlen snart kommer att lysas upp av fyrverkerier, det vet inte kameran.

Ställ in ISO100 och en mellanstor bländare, ex.vis f8. Ställ in slutartiden på det så kallade bulb-läget, dvs att du både öppnar och stänger slutaren med avtryckaren. I ditt fall alltså trådutlösaren. När en raket skjuts upp så trycker du ned knappen, när raketen har briserat i ett färgbad över himlen så släpper du och stänger slutaren. Om bilden blir för ljus väljer du en mindre bländare (f11-f22), blir den för mörk väljer du en större (f2.8-5.6). Anledningen till att du ska välja ISO100 är att du annars kommer att få problem med brus i bildens mörka partier.


Om du efter ett tag ser att slutartiderna hamnar runt 5 sek ex.vis så kan du givetvis ställa in den och bara mata på. Men om du börjar på bulb så ser du snart var du hamnar.

Sedan är det bara att åka och försöka fånga så många som möjligt.

Lycka till!
/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar