onsdag 3 september 2014

Fotografer som söker fara

Människor som söker fara har funnits genom alla tider. En av de grupper som märks mest i det sammanhanget i modern tid är journalister och fotografer. De reser till konfliktområden för att ge objektiva rapporter till oss i fredade delar av världen. Men de gör det med livet som insats. Den senaste i raden av exempel är den amerikanske fotografen James Foley, 40, som mördades av en islamistisk militant grupp. Mordet filmades och filmen har varit hett nyhetsstoff den senaste tiden.

Foley väste upp i Rochester, New Hampshire och började vid tidig ålder arbeta som fotograf. Han älskade sitt jobb och trots att han i någon intervju sa att han skulle kunna jobba på en lokaltidning bara han fick fortsätta som fotograf så var det krig och konflikter som lockade honom mest. Efter studier på Medill School of Journalism på Northwestern University med examen 2008 reste han en tid som inbäddad reporter tillsammans med amerikanska trupper i Irak och Afghanistan.

När Foley försvann i Syrien i november 2012 så var det inte första gången han råkade illa ut. Redan 2011 blev han tillfångatagen av Khadaffitrogna extremister i Libyen, och var deras fånge i 44 dagar. Under den tiden dödades en av hans kollegor, den sydafrikanska journalisten Anton Hammerl, vilket förändrade Foley. Han kämpade hårt för att Libyen skulle erkänna Hammerls död och återlämna kroppen till hans familj.

Totalt har 153 journalister dödats under konflikten i Syrien, enligt en lista på Wikipedia.

James Wright Foley

"James Foley in 2011" by user10. Via Wikipedia.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar