söndag 24 juni 2012

Ny zoom och superzoom från Nikon

Nikon ligger inte på latsidan och har förutom ett antal nya kameramodeller även presenterat ett antal nya objektiv. De senaste är en superzoom, AF-S DX Nikkor 18-300mm F3.5-5.6G ED VR och AF-S Nikkor 24-85mm F3.5-4.5G ED VR.

18-300mm-objektivet är en superzoom på hela 16,7 ggr, Nikons högsta någonsin för ett utbytbart objektiv. På en DX-formatkamera motsvarar det 27-450mm. Objektivet är ganska långt, 120mm, och har en komplex uppbyggnad med 19 linselement i 14 grupper, för att hålla den höga kvaliteten i det enorma zoomomfånget. Objektivets filtergänga är 77mm.

24-85mm är en intressant nyhet på många sätt. Dels är den anpassad till Nikons full frame-kameror, dels har den ett pris som gör den tillgänglig för många amatörer med begränsad kassa. Och vad är då intressant med detta? Jo, det finns nämligen inget kamerahus som kan tyckas passa in på samma köpare. Nikon D800, som är den billigaste full frame-kameran som Nikon har, vänder sig till köpare med höga krav, och det är svårt att se att någon av dessa skulle välja detta förhållandevis enkla och billiga objektiv som sin standardzoom. Därför är det mycket som talar för att ryktena om ett billigt Nikon-kamerahus med full frame kommer snart, och att det här objektivet är anpassat för den marknaden.

Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar