fredag 15 juni 2012

Att välja kameratillbehör

När man har skaffat sin första systemkamera så kan det vara svårt att bestämma sig för vad man behöver för utrustning till den. Att foto är en hobby som kostar mycket pengar när kraven på kvalitet, ljusstyrka och annat ökar är ingen hemlighet. De flesta av oss har ingen osinlig källa med pengar att ösa ur, utan man är tvingad till prioriteringar. Ett bra kamerahus och ett par objektiv är ju ganska självklart att man skaffar sig. Men vad behövs för ytterligare kameratillbehör?

Filter:
Det första kameratillbehör vi anser att man ska investera i är ett filter till varje objektiv. Filtret ska vara av typen UV-filter, och är egentligen bara ett genomskinligt objektivlock. Genom att montera filtret när objektivet är nytt slipper du risken att frontlinsen på objektivet blir dammig eller får fettfläckar.



UV-filter, ett skyddande kameratillbehör
Kamera med UV-filter

Kameraväska eller kameraryggsäck:
Någonting att bära sin kamera, sina objektiv och resten av utrustningen i måste man ha. Kamerahus och objektiv är ganska känslig utrustning och bör därför bäras och förvaras i något som är speciellt av sett för det. Kameraväskor finns i alla möjliga storlekar och varianter, från lilla bältesväskan upp till stora axelväskor för reportagefotografer. Välj en väska som är lite för stor för utrustningen du har nu, så att du har lite att växa i. Om du går långt på dina fototurer bör du ha en kameraryggsäck som komplement. Detta av främst ergonomiska skäl, då du kan bära en kameraryggsäck skönare, med en jämnare belastning på kroppen och på ett bättre sätt än en axelremsväska. Se till att väskan eller ryggsäcken har gott om små fack för minneskort, kamerabatterier och andra kameratillbehör.

Kamerastativ:
Nästa viktiga del i utrustningen är ett kamerastativ. Ganska snart kommer man att komma till ett tillfälle när man måste ställa ifrån sig kameran. Detta kan bero på att man vill vara med på bilderna själv, eller att man pga ljusförhållanden eller annat får långa slutartider. Om man då inte vill riskera att få skakningsoskärpa så måste man använda ett stativ. Den vanligaste typen har tre ben och kallas trebensstativ. Ibland används det engelska ordet tripod även på svenska. Kamerastativ finns i alla prisklasser, från någon eller några hundralappar för ett komplett stativ, till flera tusen kronor för stativ, sedan tillkommer stativhuvud och andra tillbehör. Vilket man väljer beror på vilket behov man har av stabilitet, låg vikt, kapaciet (hur tung kameran kan vara) och hur mycket det får kosta.

Fjärrutlösare eller trådutlösare:
Ett annat viktigt kameratillbehör är en fjärrutlösare eller en trådutlösare. Eftersom dessa två används till liknande, men ändå lite olika tillfällen, så bör man egentligen ha båda. Om vi börjar med trådutlösaren så är den viktig att använda tillsammans med kamerastativet vi nyss nämnde. Detta av den enkla anledningen att man annars löper en stor risk att röra kameran när man trycker ned avtryckarknappen, och därmed få skakningsoskärpa. Hela idén med att använda kamerastativet är då borta. En trådutslösare kostar runt 100 kr och är ett självklart kameratillbehör i varje fotografs kameraväska. Fjärrutlösaren är närbesläktad med trådutlösaren. Istället för att ansluta en kabel till kameran så fungerar fjärrutlösaren trådlöst, i de flesta fall via infrarött ljus. Främsta användning är när man som fotograf själv vill vara med på bilderna man tar, tex självporträtt, familjeporträtt, fester eller andra högtider. Nackdelen med fjärrutlösaren är att vissa kameramodeller är väldigt känsliga på var signalen kommer ifrån. Man har ett ganska smalt område framför kameran där signalen måste komma ifrån. Detta gör fjärrutlösaren är olämplig att använda vid fotografering på stativ.



Trådutlösare, ett viktigt kameratillbehör
Trådutlösare för Nikon

Kamerabatteri:
Ett eller några extra batterier bör man absolut investera i. Det spelar ingen roll hur bra kamera man har om batteriet tar slut när man behöver det som mest. Kvaliteten på kamerabatterier är överlag bra, och batterierna räcker länge. Tänk på att innan en längre fotoresa eller -utflykt ladda upp alla extrabatterier samtidigt som du går igenom och packar dina kameratillbehör.

Det här var några av de kameratillbehör som vi tycker är viktiga när man börjar bygga sin utrustning. Vi återkommer om några dagar med fler tips.
/Fotofyndet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar