Förutom de olika typer av optik som vi har avhandlat under de senaste veckorna så finns det ett antal specialoptiker. Dessa har ofta väldigt smala användningsområden, men ger användaren möjligheter han eller hon inte hade haft annars. Serierna är små och priserna är höga.
Tilt-shift
Vårt första exempel blir Tilt-shift-optik. Som alla vet så kan kameran bara ställa in fokus på en punkt. Allt som är på samma avstånd från kameran och parallellt med sensorn blir då i fokus. Om man vill att fokusplanet ska ha en annan vinkel mot kameran får man använda en tilt-shift-optik och dess tilt-funktion. Man vrider då objektivet så att fokusplanet vinklas. Kan vara väldigt praktiskt om man till exempel vill ha bild på en lång byggnad, men av praktiska skäl inte kan stå vinkelrätt mot den.
Shift-funktionen hos objektivet går på den andra ledden, dvs vertikalt. Linjer som är parallella med fokusplanet upplevs som raka, medan linjer som går ifrån oss upplevs gå ihop. Alla som provat att fotografera en hög byggnad känner igen fenomenet, då byggnaden ser ut att vara smalare längst upp. Detta beror då på att avståndet till byggnadens högsta punkt är lägre än till marknivån, där kameran befinner sig. Här kommer tilt-shift-optikens andra funktion shift in. Genom att shifta, alltså förändra avståndet vertikalt i förhållande till sensorn förhindras effekten. Tilt-shift används av den anledningen ofta av arkitekter. Alla, framförallt äldre, tilt-shift-objektiv kan inte både tilta och shifta samtidigt. Exempel på moderna tilt-shift-objektiv är Canon TS-E 17/4 L, TS-E 24/3,5 L II och Nikon 24/3,5 D ED PC-E.
Tillbehör till Tilt-shift-objektiv är ovanliga, främst pga att frontlinsen ofta är väldigt konvex. Det omöjliggör användandet av filter och motljusskydd. Objektiven är förhållandevis korta och lätta, så något stativfäste behövs inte. Som vanligt gäller objektivlock (special, medföljer optiken) och bakre objektivlock om objektivet blir oanvänt ett tag.
Makroobjektiv
Makroobjektiv är en annan typ av specialoptik. Vissa objektiv har en makrofunktion men det vi ska prata lite om här är objektiv som enbart är till för makrofotografering, med förtoringsfaktor på 1:1 (lifesize) eller större. Dessa kännetecknas av en liten frontlins och finns i olika brännvidder. Brännvidden bestäms främst av användningsområdet för objektivet där man kan lite generellt säga:
45–65 mm — produktfotografering, små objekt som man kan komma nära
90–105 mm — insekter, blommor, små objekt som kräver ett bekvämt avstånd
150–200 mm — insekter och andra smådjur där långt avstånd är att föredra
Ett exempel på ett sådant makroobjektiv är Canon MP-E65/2.8 1-5x som kan ge hela 5x förstoring. Även här gäller att det är små serier och reletivt höga priser. Exempelobjektivet ovan kostar ca 10.000 kr.
Trots att frontlinsen är liten på makroobjektivet så har filtergängan ganska normal dimension, på MP-E65 är den tex 58 mm. Detta gör att man har ett fullt spektrum av kamerafilter att tillgå. Detsamma gäller objektivlock. Bakre objektivlock gälle som vanligt så fort man tar objektivet från kameran och bör alltid finnas ett eller ett par extra.
Fisheye
Extrema vidvinkelobjektiv, sk fisheye, betraktas av många också som en specialoptik. Den tar vi dock inte upp här, utan hänvisar till avsnittet om vidvinkelobjektiv, där vi även tog upp fisheye.
Med dessa tre typer av specialoptik så är vår serie om objektiv slut. Vi hoppas att ni som läst serien har tyckt att den har varit intressant. Har du missat någon del och vill se hela serien kan du klicka på länken Systemkamerakunskap. Vi återkommer efter jul med en ny serie inlägg i något ämne.
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen
söndag 11 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar