måndag 4 juli 2011

Systemkamerakunskap: Kamerans olika lägen, P, AV, TV, M, etc

Då har vi i de tidigare avsnitten pratat om vilka medel vi har att styra över exponeringen, bländare, slutartid och ISO-värde. Hur styr vi då över dessa i praktiken på en modern DSLR? De flesta kameror har idag en väljarratt på ovansidan. Vi ska nu titta närmare på några av valen som finns på denna väljarratt på de flesta olika modeller. I vissa fall kan benämningarna variera något men i princip är de desamma.

Grön ruta
Ett helautomatiskt läge som lite beroende på kameramodell väljer i princip allt åt dig, bländare, slutartid, ISO, blixt, mm. Rekommenderas inte för den som vill ha lite koll själv.

P - Programautomatik
Här väljer kameran en lämplig bländare och en lämplig slutartid utifrån det ISO-värde som är valt. Kameran väljer ofta en medelväg och sällan största bländaren. Vissa kameror har en ISO-inställning som heter Auto, och då väljer kameran först ett ISO-värde och sedan bländare och slutartid efter det. Vill man använda blixt får man trycka upp den själv. P-läget kan vara användbart, men man bör vara medveten om att man inte får extremerna åt något håll.

Tv (Canon, Pentax), S (Nikon, Sony, Olympus) - Tidsautomatik
I det här läget väljer man en slutartid och kameran väljer sedan en passande bländare utifrån ISO-värdet. Ett exempel på när det här läget är användbart är när man vill fotografera vatten i rörelse, eller någon som cyklar och vill få lite fartkänsla i bilden. Vill man använda blixten får man fälla upp den själv, och det kan vara ett tips att experimentera med blixt på andra ridån i det här läget. Användbart läge.

Av (Canon, Pentax), A (Nikon, Sony, Olympus) - Bländarautomatik
Det här läget fungerar tvärtemot det tidigare, dvs man väljer en bländare och kameran väljer själv en passande slutartid, med hänsyn tagen till ISO-värdet. Det här är det mest använda läget på mina egna kameror och många fotografer har det som grundläge. Exempel på varför är när man vill styra skärpedjupet vid porträttfotografering, eller få ut max av sin snabba optik vid ett sportevenemang. Även här får man själv fälla upp blixten om man vill använda den. Mycket användbart läge.

M - Manuellt
Det helmanuella läget, dvs man väljer själv både bländare, slutartid och ISO-värde. Exempel på användning är vid nattfotografering, fotografering av åskblixtar, mm då kameran inte har en aning om vad som ska komma och automatiken därför är helt värdelös. Ett annat tillfälle när man får använda M-läget är om man använder äldre optik som inte har automatik, mellanringar, reverseringsringar, etc. eller om man använder blixtar som saknar TTL-automatik. M-läget används kanske inte jätteofta, men när det behövs är det helt ovärderligt och är den solklara skillnaden mellan att få en bild och inte.

Det finns dessutom lägen som kombinerar olika inställningar och dessa har namn som porträttläge, sportläge, mfl Dessa går vi inte igenom här då namn och innehåll varierar för mycket mellan olika kameror. Generellt är det också bättre att lära sig att ställa in kameran själv istället för att lita på kameran.

Skrivet av:
Fotofyndet, kameratillbehör för den prismedvetne fotografen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar