fredag 24 april 2009

Månadsbrev

Månadsbrevet för april kommer att handla lite om macrofotografering. Våren har kommit en bit på väg och här och där syns små blomknoppar som börjar komma upp ur jorden. Blommor är ett klassiskt motiv när man talar om macrofotografering. Nästan oavsett vilken gren av foto man är mest intresserad av, djur- och naturfoto, modellfoto, sportfoto, etc så krävs det förberedelser, planering, tur med väder, mm. Men så är inte fallet med macrofoto. När man börjar upptäcka vilka motiv som finns hemma, både utom- och inomhus, så öppnas en helt ny värld. En annan stor fördel med macrofoto är att man kan komma långt med ganska enkel utrustning. Om man har en instegssystemkamera, tex Canon EOS 450D eller Nikon D40, kan man med några enkla tillbehör komma ganska långt.

* Mellanringar
Mellanringar eller macroset, är ett set metallringar som man placerar mellan objektivet och kamerahuset. Objektivet kommer längre ut från sensorn och det fotograferade objektet blir därmed större. Setet består ofta av fem delar, en bajonett som passar i kamerahuset, en bajonett som passar på objektivet samt tre ringar i olika mått. Dessa kan sedan kombineras på olika sätt för att nå önskad förstoring. Det finns två olika typer av mellanringar, AF-kopplade och icke AF-kopplade. Ringarna vi säljer är inte AF-kopplade utan all fotografering sker helt manuellt. I dagens läge finns det mängder av begagnad fin manuell optik till salu på tex Tradera som lämpar sig ypperligt till fotografering med mellanringar.

* Reverseringsringar
Reverseringsringen är en ring som på ena sidan har en bajonett som passar i kamerahuset. På andra sidan har den en gänga som passar i objektivets filtergänga. Man vänder helt enkelt objektivet bakochfram och kan på så sätt ta bilder med rejäl förstoring. Även här blir det fråga om helt manuellt fotografering. En stor fördel med reverseringsringen är att du kan använda optik oavsett märke, så länge du har rätt gänga på reverseringsringen. Det går alltså utmärkt att använda ett ljusstarkt och bra Nikon-objektiv på din Canon-kamera.

* Macroobjektiv
Alla tillverkare har idag objektiv som mer eller mindre enbart inriktar sig till macrofotografering. Priserna är ganska höga på sådana specialobjektiv men är helt klart ett alternativ för den avancerade hobbyfotografen.

* Övriga tillbehör vid macrofoto
Vid all macrofotografering bör man använda stativ. Skärpedjupet blir ofta extremt kort och minsta rörelse kan göra så att motivet hamnar helt ur fokus. Det är därför också nödvändigt med en trådutlösare. Ljussättningen beror såklart på motivet, men går ofta att göra väldigt enkelt tex med en ficklampa.

Vi hoppas att vi har kunnat väcka lite intresse för macrofotografering.

Söker Du mer information om mellanringar, reverseringsringar eller andra tillbehör så besöker Du oss på http://www.fotofyndet.se/

Vi fortsätter att jobba mot ett komplett sortiment av fototillbehör. Saknar Du något? Hör av dig till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar