tisdag 14 april 2009

I dagens blogginlägg tänkte vi informera litegrann om de olika varianter av fjärrutlösare vi erbjuder, hur de fungerar och vilka användningsområden de har. Informationen är samma som gick ut till våra nyhetsbrevsprenumeranter för en tid sedan.

* Trådutlösare
Den enklaste men också en av de mest användbara formerna av fjärrutlösare är trådutlösaren. Som namnet antyder så går det en kabel mellan avtryckarenheten och kameran. På äldre analoga kameror bestod den av en vajer som på mekaniskt sätt påverkade avtryckarknappen. På nyare analoga kameror och på alla digitala är det en elkabel. Kabeln kan vara av varierande längd och avtryckarenheten har ofta någon specialfiness, tex är det vanligt att avtryckaren kan spärras i nedtrycktläge för serie- och bulbfotografering. Lämplig användning är tex vid fotografering på stativ, för att undvika skakningsoskärpa som annars lätt uppstår när man trycker på den ordinarie avtryckaren.

* Fjärrutlösare
Till många kameror i instegsklassen, tex Canons 450D mfl och Nikon D60, D80 mfl, finns även en möjlighet att använda en infraröd sändare. Mottagaren sitter då inbyggd i kameran. Sändarenheten är liten, smidig och enkel att använda. Nackdelen med IR-sändaren är att den i princip endast kan användas för att ersätta självutlösaren, då den oftast endast kan användas framför kameran. Den är därför inte lämplig för att undvika skakningsoskärpa vid fotografering på stativ. Sändaren måste ha ett fritt siktfält till kameran. Exempel på denna typ av fjärrutlösare är Canon RC-1, Nikon ML-L3 och våra varianter från Jianisi.

* Fjärrutlösare radio
En annan variant är fjärrutlösare med radioöverföring. Kameran förses här med en mottagarenhet som ansluts till kamerans trådutlösaruttag. Mottagarenheten kan fästas på kamerans blixtsko och fungerar även som en enkel trådutlösare. Sändar- och mottagarenhet har totalt 16 kanaler och kan tillsammans med kameran ställas in på en mängd olika sätt för att möjliggöra enbilds-, serie- och bulbfotografering. Räckvidden är upp till ca 100m och sändaren behöver inte ha fritt siktfält till kameran.

* Fjärrutlösare IR
Till skillnad från den infraröda sändaren som nämns ovan har denna variant en mottagarenhet. Mottagarenheten sätts i likhet med radiofjärrutlösarens mottagare i trådutlösaruttaget på kameran och kan fästas i kamerans blixtsko. IR fjärrutlösaren har en mängd tekniska finesser, bland dessa kan nämnas två olika kanaler, funktion för att ta en bild när strålen mellan sändare och mottagare bryts, eller att ta en serie bilder så länge strålen mellan sändare och mottagare är bruten. Lämplig användning till denna är tex att fotografera djur vid en åtel. Räckvidden beror på siktförhållandena och det krävs fritt siktfält mellan sändare och mottagare.

* Trådutlösare med timer
Timerutlösaren påminner mycket om den vanliga trådutlösaren. Den har samma funktioner med halvtryck för fokusering, avtryck samt spärr för serie- och bulbfotografering. Dessa funktioner finns även om timerutlösaren är batterilös. Den har dessutom avancerade inställningsmöjligheter, tex fördröjning till första bild (0-99 tim), exponeringstid (0-99 tim), intervall (0-99 tim) samt antal exponeringar (1-399, oändligt). Kabellängden är ca 85cm. Exempel på användningsområden är tex att fotografera djur, att bevaka den sällsynta blomman som alltid envisas med att blomma på natten eller varför inte dokumentera nyårsfesten med en bild var tionde minut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar