torsdag 23 juli 2020

Testar plats för bilfotografering

Att plåta stillastående bilar kan vara roligt ibland, även om den action man får se och försöka ta med sig från driftingbanan är svår att slå. Jag har några ställen där jag brukar fotografera bilar, men man vill ju ständigt ha fler i sin verktygslåda. Så en kväll tog jag sonen i förarsätet på familjebilen, han övningskör nu, och drog iväg till ett ställe som jag velat testa.

Det är en parkering alldeles intill och inga problem att komma ut, även med en förhållandevis låg bil som vår VW Passat ändå är, och man stör ingen. Bra egenskaper för en plats att plåta bilar.

Testade två olika varianter. Den ena var att bara ta en bild på bilen och sedan fixa den i efterbehandlingen. Idén var då att fixa den enbart med Corel AfterShot Pro, som är Corels motsvarighet till Adobe Lightroom. Ställde först in egenskaperna för hela bilden så att himlen syntes på ett bra sätt. Skapade ett justeringslager för bilen och drog exponeringen något. Tyckte att fronten och huven blev lite mörka så då skapade jag ytterligare ett justeringslager för den delen av bilen.


Den andra varianten krävde lite mer hantverk vid själva fototillfället. Tanken är att ljusmåla med blixt. Exponera för bakgrunden med kameran på stativ, och sedan belysa bilen genom att flytta blixten och ta ett flertal bilder. I efterbehandlingen i Corel Paint Shop Pro, motsvarighet till Photoshop om man ska fortsätta med Adobe-referenserna, läggs varje bild som ett eget lager med blend mode Lighten. Då plockas de ljusa delarna från varje lager och bildar gemensamt en bild med en helt upplyst bil.


Så kan man slå ihjäl en alldeles vanlig tisdagkväll på semestern!

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar