torsdag 6 februari 2020

Telefonintervjuer i podden

För att spela in telefonintervjuer så har vi i vårt podcast crew tillsammans funderat ut följande uppställning.

Vi börjar med en mobil, i mitt fall en Samsung S9 (1). Till den ansluts en adapter som gör en fyrpolig kontakt för stereo+mikrofon till två trepoliga anslutningar (3). I den gröna, hörlursuttaget, sätter vi en 3,5 mm-kabel (4) till en förgreningskontakt (5), i vilken en annan 3,5mm stereokabel (6) ansluts till Zoom H5:ans (2) mikrofoningång på XYH-5. Till förgreningskontakten ansluts även en 3,5mm-kabel (7) till mina hörlurar (8) för medhörning. I den rosa, mikrofonuttaget, sätter vi en 3,5mm stereokabel (9) som ansluts till line out på H5:an. Till Zoom H5:an ansluts en XLR-mikrofon (10, 11), som spelar in mitt ljud.Ljudet från intervjupersonen går nu från mobilens hörlursuttag in till H5:ans mikrofoningång och bildar där ett stereospår TrLR, samt går till hörlurarna så att jag hör vad personen säger. Mitt eget ljud går in i den XLR-anslutna mikrofonen på kanal 1, som bildar ett monospår där, Tr1.

För att inte intervjupersonen ska få tillbaka sin egen röst med viss fördröjning, måste vi sätta upp det som brukar kallas för "Mix minus". Zoom H5 har ingen inbyggd sådan funktion som till exempel Zoom L-8 har, utan vi får ställa in det manuellt. Det gör man på följande sätt:

  • Gå in i menyn
  • Välj In/out
  • Välj Monitor Mixer
  • Välj L/R (eller den anslutning som du har anslutit mikrofonen till)
  • Hoppa över till Level-sidan och tryck Enter. 
  • Dra ned nivån tills det står MUTE.

På så vis kommer ljudet som går in genom L/R inte att gå ut i hörlursuttaget, och därmed inte skickas tillbaka till intervjupersonen. Om du vill senare kan du slå av monitorfunktionen med hjälp av Rec-knappen, så behålls inställningen till en annan gång, och du kan aktivera den genom att gå in och trycka på Rec-knappen igen.

Tillsammans bildar det här en inspelning där man hör att intervjupersonen är med på distans. Ibland kan det vara en fördel faktiskt, att det hörs att man ringt upp någon eller kallat in någon expert som inte finns med i studion. Komplettera med att spela in en ringsignal som ringer upp, så blir det tydligt för lyssnaren. En ringsignal är ett av ljuden du kan lägga upp i en bank när du startar din podcast.

Om man ska ta upp ett par nackdelar med den här kopplingen så är det dels att du själv är inkopplad så att du bara hör intervjupersonens ljud, inte ditt eget. Annars är det A och O att alltid se till att höra sitt eget ljud, så att man kan upptäcka eventuella missljud och annat som måste åtgärdas. Dessutom kan jag inte ha ett backupspår på H1n som jag brukar, då även Lineout påverkas av Monitor mixen.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar