tisdag 1 januari 2019

Resetips; passkopia, legitimation, extra kort och reservmobil

Efter att jag skrivit om vår resa till Moskva så blev det lite diskussioner om saker som hänt på resor, både hemma och med kollegor på jobbet. Det var glömda pass, folk som stod utan pengar och min egen tappade mobil bland annat. Då föddes tanken att skriva ihop några grejer som jag försöker tänka på när jag reser, för att förhindra att vissa saker händer, och att ha bra möjligheter att lösa situationen om den ändå skulle hända.

Det finns mycket att tänka på när man ska resa utomlands, och vissa saker att tänka på att fixa som man helst inte ska behöva använda. Det jag tänker på då är främst att vara förberedd på att bli bestulen.Det kan låta som en tråkig inställning, men faktum är att man som turist i ett främmande land är högvilt för det landets kriminella, oavsett vilket land det är. Några saker har jag snappat upp genom åren och försöker att leva efter när jag själv är utomlands.Passet är en ovärderlig handling. Om du tappar ditt pass kan det bli ett elände, utan att överdriva. Var därför rädd om ditt pass! It goes without saying kanske du tänker. Jo, så är det väl, men likväl hör man folk som lägger sitt pass i vänthallen och sedan går ombord på flyget. En kompis gjorde en liknande grej, och fick vänta i ankomsthallen på resmålet i tre dygn innan passet kom med ett efterföljande flyg.

Om du ändå blir av med ditt pass, man kan ju ändå bli bestulen eller rånad, så finns det ett par saker som underlättar. Ha gärna någon form av legitimation med dig som du inte förvarar tillsammans med passet, så om passet skulle försvinna så är chansen god att du har legitimationen kvar och kan identifiera dig på ambassaden.

Reser du inom EU är Nationellt ID-kort en accepterad resehandling.
Nationellt ID-kort får du hos polisen och OBS att tex körkort INTE är
godkänt som nationellt ID-kort utan endast det som utfärdas hos polisen.

Ha gärna en inskannad kopia av ditt pass någonstans där du kan komma åt det. Det vill säga på någon molntjänst som Google Drive, Dropbox, eller liknande, eller på ett USB-minne som du har med dig. Återigen, förvara i så fall inte USB-minnet tillsammans med passet... Molntjänst är enligt min mening att föredra. Har du fått ett godkänt visum till landet du befinner dig i skadar det inte att även skanna av visumet. Med en legitimation och en inskannad kopia av passet förbättrar du dina chanser att snabbt få ett nytt pass.


Numera är pengar inte så mycket att bekymra sig om när man är ute. Jag använder mitt MasterCard i alla länder jag åker till och det fungerar mycket bra. Jag har aldrig speciellt mycket pengar på mitt kortkonto, så om katastrofen skulle inträffa så är det inte många kronor som blir bytet för den som försöker stjäla. Jag har heller ingen kredit på kortet jag använder. Däremot försöker jag ha ett extra kontokort med mig. Återigen, förvara inte korten tillsammans utan tanken är att om du blir av med det ena ska du ha det andra kvar.

Jag använder själv, som jag skrev ovan, molntjänster för att lagra bland annat passkopia. Där lägger jag allt som har med resan att göra, dvs biljetter, försäkringsbevis, och så vidare. Vid den senaste resan till Ryssland la jag även dit visumansökan, visumbilder och allt annat som hade med resan att göra. Sedan har jag oftast biljetter med mera utskrivet på papper när jag reser. På så sätt har jag redundans även där. Undantaget är när jag reser med jobbet och alltid flyger SAS. Då använder jag SAS app för allt, till och med boardingkort.

Det kan ju kännas som mycket att hålla reda på, men när man fått rutin på att ha ett kontokort, en legitimation och en 50 €-sedel undangömda så blir det något man inte behöver tänka på, och som sagt som man förhoppningsvis aldrig behöver använda. Du som reser ofta kanske gör i ordning ett litet smidigt kit med alla dessa saker tillsammans.

En annan detalj man kan komma ihåg är att märka ut sina väskor rejält. Självklart ska det sitta en tagg på väskan med namn och adress, men det är även bra att ha ett rosa snöre i handtaget eller vad man nu väljer. Dels för att man ska känna igen sin väska på bandet, men en ännu större anledning är det omvända: att ingen annan ska ta din väska av misstag. Det spelar ingen roll om du tänker vara jättenoga att se efter att din helsvarta väska på bagagebandet verkligen är din, om någon redan tagit den av misstag.

Min gamla spruckna Samsung S3:a duger gott att ha som reservmobil.

En sista sak man kan tänka på är att ha med sig en extra mobiltelefon. Jag tappade själv min mobil ur fickan i en taxi i Riga, och genast började funderingarna hur man skulle lösa allting. En hyggligt ärlig och förhållandevis rikligt belönad taxichaufför kom tillbaka med min telefon då, vilket var bra, men det är nog inget man ska räkna med att det händer varje gång. Dock hade jag en extra telefon med, så om det inte hade gått att få tillbaka den så hade jag kört igång den gamla, och haft tillgång till mina molntjänster och annat via hotellets wifi. Det hade också gått att köpa ett lokalt SIM-kort för att ha dataöverföring på andra ställen. Tänk på att se till att ditt mobila bank-id är uppdaterat även på reservmobilen, så att du har tillgång till banktjänster, med mera.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar