fredag 3 februari 2017

Djupträngande podd om rättsfall

Poddradion Spår är en podd om kända rättsfall, där rättssäkerheten ifrågasätts på det ena eller andra sättet. I flera fall har hela eller delar av domarna överklagats och ändrats, och i några fall till och med fått resning till Högsta domstolen. Ett av dem är det så kallade Raggarmordet, där journalisten Jan Guillou hjälpte den för mord och mordbrand dömde raggaren Keith Cederholm att få resning till Högsta domstolen.

Det som dock inte är lika känt är att Cederholms bror och fem andra meddömda fick sitta av sina straff, trots att tvivlen och invändningarna mot dessa domar var samma som för Keith Cederholms.

Övriga fall som hittills avhandlats är Rinkebymordet, Kalamarksmordet och Operation Playa. Varje fall utgör en säsong och innehåller 5-6 avsnitt om ca 40 min välproducerad radio. En av rösterna tillhör Anton Berg, som är känd från P3 Dokumentär, den andra rösten i programmet tillhör Martin Johnson. Till sin hjälp har man ett team för research, produktion och distribution.

Distributionen står Acast för, i sin egen poddradiospelare. Varje avsnitt inleds med ett reklamstycke, men en sak som jag tycker för transparensens skull borde redovisas är hur podden finansieras. Det är ett stort och kostsamt arbete att granska rättsfall som är otroligt omfattande och i många fall dessutom gamla.

Men, helt klart står att Spår är en av de klarast lysande stjärnorna på poddradiohimlen just nu och rekommenderas varmt.

Lyssna på Spår i poddspelaren Acast, som finns där du laddar ned appar, eller på webben, sparpodcast.com/

/Christer

Journalisten Jan Guillou, känd bland annat för sitt engagemang för att
ge Keith Cederholm resning i Raggarmordet.
Foto: Peter Knutsson, CC BY 3.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar