onsdag 23 mars 2016

Resetips: Laddare

Vi har pratat en del senaste tiden om saker som är bra att ha i kameraväskan. Om man reser med flyg eller tåg så finns det en del andra saker som är bra att ha också, som man bör tänka på. I just det här tipset så tänkte jag nämna lite om mobilen. Många av oss, jag törs till och med säga de allra flesta, använder idag en smartphone. Smartphonen har revolutionerat mobilanvändandet för oss och gett oss funktioner vi tidigare inte ens drömde om. Men om man jämför med mina gamla Nokia från millenieskiftet så är batteritiden inget annat än usel. Speciellt om man använder den så att skärmen är tänd så dräneras batteriet snabbt. Om man ska resa så behöver man tänka på att ha laddningskapacitet med sig. Ha gärna med dig både hängslen och svångrem, en 230V-laddare och en 12V-laddare, där du kan använda samma kabel till båda. Om du hamnar på en flygplats kan du jacka i och ladda med 230V, eller i de speciella USB-laddare som finns på vissa ställen, och om du hamnar i trångmål kan du använda 12V-laddaren i exempelvis en taxi. Har du plats så kan en skarvdosa med 3 kontakter vara riktigt bra att ha. Om du har flera saker du vill ladda, som telefon och läsplatta, eller kanske datorn, men bara hittar ett uttag så löser du det problemet. Samma sak om du hittar ett uttag som är upptaget. Om du erbjuder ett uttag i en skarvdosa så har du mer än hyggliga chanser att få tillgång till ström.

Om du har möjlighet så ha gärna en laddad powerbank också för nödfall. Varför är det då så viktigt att ha telefonen laddad? Titta på Facebook kan man väl göra senare? Jovisst, men numera så kommer de flesta biljetter i form av SMS eller e-post. Detsamma gäller bokningar på hotell och annat. Har du inget batteri så blir det svårt att hitta dessa bokningar och dess detaljer. I många fall måste du också visa upp ex.vis din SMS-biljett på tåget.

En annan fördel är om du använder resebolagens egna appar. Många flygbolag har egna appar, samma sak för tåg. Detsamma gäller också flera stora taxibolag. Fördelen med att använda taxibolagets app är att den vet var du är, så du behöver inte förklara vid bokningen. Det förekommer också att man blir prioriterad vid bokning eller ombokning om man bokar via appen, då man anses vara stamkund. Men som sagt, man måste ha batteri i mobilen.

Några av företagen i resebranschen som har egna appar är SAS, Norwegian, Finnair, SJ, Taxi kurir, Taxi 020 och Taxi Stockholm.

Ett sista tips om mobilen är att slå på flightmode, airlinemode eller vad det nu heter på din telefon. Speciellt viktigt om man flyger, inte bara för att flygbolaget säger att du ska göra det, utan även för att telefonen går helt bananas och söker efter mottagning hej vilt, vilket dra en hel massa batteri.

/Christer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar