söndag 1 februari 2015

Stig Berglings arv

Som vi skrev häromdagen avled storspionen Stig Bergling den 24 januari. Han hade varit sjuk en längre tid och bott på sjukhem under några år. Däremot var det inget fel på skärpan i huvudet. Författaren Anders Jallai, som skrivit de faktabaserade romanerna om Anton Modin och hans sökande efter sanningen om spioner på FRA, Palmemordet och Estonia-katastrofen, skriver om Berglings arv i sin blogg. Jallai intervjuade Bergling och passade samtidigt på att fråga honom om vad han tyckte om de egna böckerna.

"Bra, mycket bra. Trovärdiga" blev svaret.

Nu efter att Bergling avlidit avslöjar Jallai att uppgifterna från intervjuerna med Bergling ligger till grund för den senaste av böckerna i serien om Anton Modin, men att han inte velat gå ut med det tidigare med hänsyn till sin källa. Jallai har nämligen upplevt det obehagliga sammanträffandet att hans källor plötsligt avlidit eller fått stroke.

Det har ofta talats om vem som var den egentligen storspionen. Att Bergling bara var en marionett som utförde det riskfyllda arbetet medan det satt någon person på en högre position och styrde honom. Det faktum att Bergling fick de tjänster han fick, trots sina ringa erfarenhet, tyder på det. Bland annat kom han direkt från ordningspolisen, där han i begynnelsen tjänstgjorde tillsammans med Tore Forsberg som kom att bli chef för Säpos kontraspionage, till Säpos mest statusfyllda avdelning, Ryssroteln.

Enligt Jallai har Bergling avslöjat för honom vem denna person var, och även fler personer som jobbade på den militära delen av underrättelsetjänsten där Bergling även jobbade under en period. Han ska dessutom ha avslöjat en spion som stod regeringen nära och till och med Palme mycket nära personligen.

Personerna pekas inte ut med namn i Jallais blogg, men om man har lite bakgrund så är det inte svårt att räkna ut vem åtminstone någon eller några av dem är, och det är en hissnande tanke när man tänker på vilka positioner dessa personer hade.

It's a world of mirrors.

Läs mer vad Jallai skriver själv på http://www.jallai.se/

/Christer Hägglund


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar